Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна

...
Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще е между 10 и 20 октомври

Намираме се при започване на четвъртата вълна, която е по-различна от миналата и ще мине под знака на индийския вид на вируса. Това сподели вирусологът проф. Радка Аргирова, представена от БГНЕС. Според нея пикът ѝ ще бъде сред 10 и 20 октомври – или малко след старта на образователната година.

„ В началото на август се видя едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предходните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични “, разяснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания са открили съществуването на индийския тип на вируса.

Тя е безапелационна, че тази вълна ще се асоциира с индийския вид. Вирусологът посочи, че страната ни върви с към месец обратно спрямо множеството европейски страни. Проф. Аргирова показва, че признаците, с които стартира болестта са гърлобол и хрема, в по-редки случаи и висока температура.

„ Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни феномени, които бяха преди всичко при предходните разновидности. Има ги, само че те се доста по-малко. Отделно от това този вид на вируса заразява доста по-лесно. Това се дължи на обстоятелството, че има доста по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят близките и по тази причина се приказва непрестанно за маските “, споделя още специалистът и прибавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и по тази причина той води до повреди във всички органи.

По думите ѝ лекото протичане на болестта е притеснително, тъй като хората няма да се разболеят или няма да виждат, само че те ще станат преносители на вируса. Според нея учебните заведения са огромен развъдник на инфекцията. „ Този вид визира повече младежи. Причината е, че множеството възрастни са имунизирани. Другата причина е, че младите са по-малко имунизирани и най-много те не съблюдават отдалеченост “, разяснява тя.

Експертът разясни, че на този стадий нямаме вид, който може да се дефинира като „ български “. „ Няма го от дълго време истинският китайски вид. Сигурно се пази някъде както едрата шарка “, акцентира тя и разяснява, че у нас има от всички налични типове на вируса, които се учат и проучват от учените.

По отношение на това дали имунизацията против COVID-19 би трябвало да бъде наложителна, проф. Аргирова разяснява, че това е честен, стопански и политически въпрос, само че е безапелационна, че тя би трябвало да бъде целесъобразна за някои специалности, като учителската, да вземем за пример. Тя не изключва вероятността всяка година да си слагаме ваксина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР