Намираме се в началната фаза на грипната епидемия. След като

...
Намираме се в началната фаза на грипната епидемия. След като
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Намираме се в началната фаза на грипната епидемия

Намираме се в началната фаза на грипната зараза. След като Смолянска област разгласи началото на грипната вълна, можем да кажем, че сме в епидемиологична конюнктура. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Според думите му областите, в които има по-висока заболеваемост са Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Плевен, София област, Габрово.

" Възможно е при започване на идната седмица и други области да се причислят към Смолян ", акцентира основният държавен здравен контрольор.
Доц. Кунчев изясни, че признаците, по които да се ориентираме, че сме заболели от грип са доста отчетливи.
" В множеството случаи още в първите един-два часа човек усеща внезапна отмалялост, подвига температура, има главоболие, мъчно се поддават на подтискане тези неразположения. Едва по-късно или редом вървят още кашлица, хрема, запушен нос. За лекуването на грипа е доста значимо да се приложат антивирусни средства, които са много ефикасни. Ако са взети първите 48 часа, те съвсем се оправят със болестта, значимото е да са в точния момент. Затова и общопрактикуващите лекари би трябвало да имат опция да лимитират навреме грипа от коронавирус, с цел да организира съответна терапия. Грипът не се лекува с антибиотик, дано подчертаем. Освен да си навредят с него болните от грип - резултат различен няма ", добави основният държавен здравен контрольор.

Тестовете, които се продават в аптеките, е добре да се приложат най-малко 24 часа след началото на болестта, с цел да имат действителен резултат, сподели доцент Кунчев.

" Мерките, които се постановат, не са изненада. Ограничават се дейностите, които могат да се отсрочат - съвещания, планова оперативна активност, свиждания, с оглед да понижим интензитета на епидемията. Не си върша илюзиите, че с каквито и противоепидемични ограничения да се реагира, може да се спре една зараза, която се популяризира по въздушно-капков път, изключително пък от грип, бързо и елементарно се предава. Целта ни е да не се разболеят 500-600 души на 10 000 население. Да не се пренатоварва здравната система и да не препълваме лечебните заведения, както става в Смолян ", сподели той.

Доц. Кунчев предложи да се носят маски повече в закрити пространства и изключително в здравни заведения.


" В лечебни заведения, без значение дали става дума за поликлиника или болница, е повече от належащо да сме с маска, това е в наш интерес. Хората се умориха от ограниченията, само че това да носиш маска, когато влизаш в помещение с чакащи заболели хора, е повече от разумно ", акцентира той.
В Смолян от два дни е оповестена грипна зараза, само че учениците не са в грипна почивка.


" Създава се усещане от последните няколко години, че има ли грипна зараза - автоматизирано всички възпитаници излизат във почивка, само че това не е по този начин. Решенията се взимат с локалните РЗИ на база отсъствия и то най-много при дребните възпитаници, по обясними аргументи. С сътрудниците се опитваме да не вървим след събитията, в случай че вълната пораства, ще освободим децата от наличие в учебно заведение, по-добре болните да понижим, а не да чакаме половината да се разболеят и към този момент заболели да са у дома ", добави доцент Кунчев.


Той изясни, че сега грипът е доста всеобщ, а случайте на коронавирус са доста по-малко.


" Някъде при започване на януари вървяха редом и коронавирус, и грип, и други респираторни инфекции. С началото на грипната зараза, грипът H1N1 - Виктория взе превес и доста по-малко хващаме коронавирус - под една четвърт от заболелите са с ковид по отношение на болните от грип. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР