Намерение на Агенция Митници“ да преструктурира дейността си през 2019

...
Намерение на Агенция Митници“ да преструктурира дейността си през 2019
Коментари Харесай

Закриват митницата в Карлово, бизнесът и общината на нокти

Намерение на Агенция „ Митници “ да преструктурира активността си през 2019 година и затвори митническо бюро Карлово изправи на нокти бизнеса в района и локалната власт. Ако това се случи, над 50 компании и еднолични търговци ще би трябвало да изпращат тирове с продукция на повече от 60 километра до Пловдив, а тези от тях, които имат стока в митнически хранилища ще би трябвало да наемат нови бази в регионалния град. Ще има експорт на стопанска система към огромния град, както и на квалифицирана работна ръка, разясняват представители на бизнеса в района.

Решението за затваряне на митническо бюро Карлово ще докара до отрицателни последствия за стопанската система на четири общини – Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново, заключи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.
Намерението на Агенция „ Митници “ събра през вчерашния ден на среща при кмета на Карлово представители на 15 от най-големите компании, които които оперират на територията на митническо бюро Карлово.

Митническото бюро е основано при започване на 90-те години на XX век, с цел да обслужва главно „ ВМЗ “ ЕАД, което е най-голямото сдружение за произвеждане на муниции на Балканите. А обслужването на компании от Военно-промишления комплекс е характерна активност, обвързвана с издаване на доста и разнообразни разрешителни за реализиране на покупко-продажби, разясняват специалисти. В момента физическата инспекция при импорт и експорт се прави главно в складовете на „ ВМЗ “ ЕАД. Камиони, натоварени със специфична продукция, не минават през обитаемоте места на общините Карлово и Сопот и не заплашват популацията.

В община Карлово съществува засилен интерес от огромни капиталови компании както от Европа, по този начин и от Китай, съобщи позицията на общината кметът на Карлово. Този интерес е обвързван с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро. Закриването на митницата в Карлово е неприятен сигнал към вложителите и би довело до напрежение измежду компаниите и жителите и има риск да прерасне в непредвидими форми на митинг, безапелационен е Кабаиванов.

Оборотът на митническо бюро Карлово за 2017 година възлиза на стойност към 30 милиона лв., а разноските за прехрана на 3-мата чиновници са към 60 хиляди лв., в които са включени заплати, осигуровки и режийни разходи, стана ясно по време на срещата. Понастоящем карловската митница употребява постройка, отдадена безплатно от Министерството на вътрешните работи. Тези числа демонстрират какъв брой нерентабилно би било за Агенция „ Митници “ закриването на бюрото в Карлово, обявиха експрети.

След срещата кметът на Карлово Емил Кабаиванов изпрати писмо до министъра на финансите Владислав Горанов. В него той изложи обширно причините против желанието на Агенция „ Митници “ за закрие своето посланичество в Карлово. Призовавам ви да не допуснете закриването на едно добре работещо митническо бюро, тъй като това ще сътвори съществени проблеми за бизнеса в района северно от Пловдив, съобщи своята безапелационна позиция Кабаиванов.

Писмото бе изпратено и до шефа на Агенция „ Митници “ Георги Костов, ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, народните представители от 17 многомандатен регион Пловдив - област и регионалния шеф на област Пловдив Здравко Димитров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР