Намерение да извърши тест как може да се приложи 5G

...
Намерение да извърши тест как може да се приложи 5G
Коментари Харесай

Подготвя се тест за 5G мрежа у нас

Намерение да извърши тест по какъв начин може да се приложи 5G мобилната технология в България е декларирал мобилният оператор " Телеком " пред Комисията за контролиране на известията (КРС). Ако на сдружението бъде предоставено позволение за прилагане част от честотния набор в диапазона 3.6 гигахерца (GHz), тестванията могат да стартират от юли, заяви пред публицисти неговият основен изпълнителен шеф Джейсън Кинг.

Плановете на телекома са да " разиграят " разнообразни чисто потребителски обстановки, допустимо най-близки до същинското потребление на идващото потомство мобилна мрежа, която към момента е в развой на разработка и използване в международен мащаб. Такива може да са онлайн игри, занимания като слушане на музика, гледане на видео, само че и връзване през мрежата за дистанционно управление на електроуреди и системи за сигурност – така наречен Интернет на нещата, изясни Кинг. Той обаче призна, че до момента в който към момента не са пуснати на пазара мобилни устройства с 5G технологии, тестванията ще са ориентировъчни.

Планове и пречките пред тях

Но те са доста значими, с цел да може компанията да реши по какъв начин ще се работи във въпросния радиоспектър – дали ще има " забиване " или сривове, да показва приложението на 5G мрежата по новаторски метод в разнообразни области от действителния живот. След което ще се вземе решение за вероятно присъединяване в предстоящите при започване на 2020 година търгове за даване от КРС на честоти в нужните за построяването на 5G мрежата диапазони.

Кинг обаче разяснява, че сегашните режими за надграждане на съществуващата мобилна мрежа и високите цени, на които до момента КРС е предложила за прилагане честотния запас на страната, попречват развиването на 5G технологията.

Същото преди ден разяснява и основният изпълнителен шеф на " Виваком " Атанас Добрев, а по казуса се приказва от години, само че от страната не се подхванати никакви ограничения за облекчение на режимите.

По думите на Кинг са извършени срещи с министъра на превоза и осведомителните технологии Росен Желязков, който е заречен на телекомите подпомагане за решение на тези проблеми и смяна в законодателството. Операторите са показали пред Желязков, че цените за лицензите за прилагане на честотните спектри са прекомерно скъпи и би трябвало да паднат, в случай че държавното управление желае в идващите четири години телекомите да влагат 800 млн. лева за дигитализацията на страната.

Според Михаела Калайджиева, основен шеф " Корпоративна политика “ в " Теленор ", цените на спектъра би трябвало да отразяват българските пазарни условия и да подхождат на средноевропейските равнища. Към момента те са рисково високи, уточни тя и даде за образец по какъв начин еднократната такса за потребление на набор в 800 MHz в България е 2.5 пъти по-висока от средноевропейската, а годишната такса е двойно по-скъпа.

Отрасълът се задъхва в сегашните честотни рамки

Освен това страната ни е последната в Европейския съюз страна, чиито честоти с 800 MHz не престават да са заети в по-голямата си част от военните. " Ако това продължава да е по този начин, ние ще сме и последната страна по нахлуване на новите технологии ", разяснява Калайджиева.

" Изкушавам се даже да предложа на страната да даде без такси нужният за 5G мрежата честотен запас, само че съм наясно, че би трябвало да се търси баланс сред ползите на бюджета за доходи от този набор и на телекомите ", добави тя. " Работим с КРС върху модел за установяване на стопански обосновани такси за нужния набор. Ако той бъде прибавен, цените на честотите ще доближат средноевропейските равнища, които ще форсира вложенията в мобилната мрежа през 2020-2023, включително и 5G. Подобна стъпка ще докара до социално-икономически изгоди за страната и обществото “, счита още Калайджиева.

Тя и Кинг се стопираха върху сегашният муден режим за промяна на базовите мобилни станции, изискващ строителни разрешителни и стотина документи и отнемащ година и половина – що се касае за построяването на напълно нови. " Всичко това в случай, че би трябвало да се изградят хиляди нови мобилни станции ", означи Кинг. Претенциите на телекомите за облекчение на тази администрация към този момент срещали разбирането на Росен Желязков и даже били извършени срещи и в районното министерство за законови ремонти за ускорение на процеса. Ако и честотният набор се предложи на рационални цени, плануваните от бранша вложения ще дадат голям подтик на българската стопанска система, на развиването на бизнес моделите и предлаганите услуги, което ще докара до растеж на стандарта на живот, счита Калайджиева. Тя добави и, че КРС би трябвало да стартира да лишава лицензи на компании, които имат честотен запас, само че не го употребяват, задържайки по този начин проектите за развиване на съперниците си.

Оферта за публично-частно партньорство

Кинг означи, че би било добре да има публично-частно партньорство по построяването на идващото потомство мобилна мрежа. " Без съдействието на страната, може да забравим за 5G в идващите три-четири години ", сподели шефът на " Теленор ".

От телекома подчертаваха върху това, че въвеждането на нови технологии и цифровата промяна е измежду главните цели и на Европейския съюз, и на българското държавно управление, и се споделя от телекомуникационния бранш в страната.

Според общите цели на Европейски Съюз за широколентов достъп още през 2020 година всяка държава-членка би трябвало да има най-малко един град с цялостно/пълно 5G покритие, а до 2025 година - 5G покритие във всички градове, както и по основните пътни артерии и железопътни линии.

" Високоскоростните мобилни мрежи са основна причина за конкурентоспособността на международния пазар. Освен в пъти по-високата скорост и по-високия потенциал на мрежата, 5G ще даде опция за основаване на нови способи за връзка, нови услуги и даже нови бизнес модели “, сподели Джейсън Кинг. " В България обаче сме достигнали границите на опциите на актуалните технологии и набор. За да продължим с развиването на мобилния пазар в страната, би трябвало да обединим старания с държавното управление и регулатора да преодолеем дружно бариерите, които стоят пред нас “, добави той.

От компанията означиха, че те ще са първият български телеком с проби за 5G мрежа. Това ще стане съвсем година откакто на 1 август 2018 година " Теленор България " стана благосъстоятелност на чешката капиталова група ПиПиЕф, благосъстоятелност на милиардера Петър Келнер и с активи за над 45 милиарда евро към 31 декември 2018 година в областта на финансовите и застрахователните услуги, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, недвижими парцели и селско стопанство.

Ребрандиране до година и половина

Кинг означи, че ПиПиЕф има правото да употребява марката " Теленор " в продължение на 33 месеца от влизането в благосъстоятелност. " В идващите 12 до 20 месеца ще се работи по ребрандиране на телекома като новото име ще се тества измежду групи консуматори ", сподели той.

Шефът на компанията не се ангажира с съответен отговор на въпрос дали ПиПиЕф продължава да желае да купи телевизия в България, което е значимо за проектите на телекома за предложение на лична телевизия, каквато имат двамата му съперници. Сделка на Келнер за медийната група " Нова Броудкастинг груп " предишния юли бе неразрешена от Комисията за защита на конкуренцията с претекст, че медията е прекомерно огромна и има господстващо състояние. По-късно антимонополният регулатор скандално се отметна от предходното си мнение и даде " Нова " на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а с днешна дата публицисти, работещи в медии на групата се оплакват от интервенция на новите притежатели в работата им.

Източник: mediapool
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР