Намаляват случаите на коронавирус, но в нашата страна трябва да

...
Намаляват случаите на коронавирус, но в нашата страна трябва да
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев посочи единствената разлика между грипа и Омикрон

„ Намаляват случаите на ковид, само че в нашата страна би трябвало да се внимава. Нормалният човек би трябвало да си мие ръцете и без пандемия. Трябва и да се заобикалят събиранията на доста хора, а в градския превоз да се внимава “, това сподели проф. доктор Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси на Столичната община.

„ Миналата година, заради ограниченията против коронавирус, нямаше грип в Европа. Тази година потегли грип А. В момента в благоевградска област на 10 000 имаме 600 заболели. Това е доста. Важно е в коя област е тази численост. Защото 300 на 10 000 в София, не е същото като 300 на 10 000 в Търговище. В идната седмица някои области грипът ще тръгне нагоре, тъй като към този момент няма толкоз коронавирус. Не е нещо ужасно, само че болните ще има гърлобол “, предизвести професорът в утринния блок на bTV.

„ Децата до 10-годишна възраст са най-застрашени. Не е ужасно, грип сме имали и преди. Който е болен – да си стои у дома. Второто е при скупчване на хора да се носят маски, както и да си духаме носа в кърпички. От 10 години все това изяснявам и към този момент дотягам. Разликите с коронавирус не са огромни. Разликата е една – грипът е с къс инкубационен интервал, хваща те за 2 часа и те заболяват костите, вдигаш температура и почваш да кашляш. Докато коронавирусът, изключително Омикрон сега, минава много по-леко. Трябва хигиена на повърхностите и на ръцете. Има си обособени проби за грип, няма по какъв начин да даде позитивен коронавирус при грип. За грипните ваксини е малко късничко “, сподели още проф. Кантарджиев.

„ Приказките изпреварват мисълта. Някъде има нарастване само че случаите с коронавирус, само че вървим към понижаване. В столицата също понижават случаите, която е водеща по заболяваемост. Хората с хронични болести би трябвало да си сложат ваксина през лятото, с цел да са подготвени за есента “, посъветва той.

„ Има спорни отзиви по отношение на четвъртата доза. Пробвали са я в Израел на здравни служащи. Достатъчна е бустерната доза, с цел да ни пази. Нещата са удобни към този момент, не се задава нов тежък вид “, сподели проф. Кантарджиев.

„ Покрай бежанците от Украйна не се увеличаха случаите на коронавирус. Но на 10 март се появиха едни отчети за опцията от инфекциозни болести, тъй като туберкулозата да вземем за пример е по-различна в Украйна.

Трябва медицински да сме готови. Имунизационният календар при децата също е друг, което заплашва здравето им. Трябва да сме нащрек за имунизацията за морбили.

Тези ограничения идват със заповед от министъра. Не желая да тревожа никой, само че би трябвало да имаме едно на разум. Децата от Украйна, които нямат ваксина за паралича дифтерия наложително би трябвало да си създадат “, безапелационен бе проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР