Намаляващите нива на раждаемост вероятно ще предизвикат огромна демографска промяна

...
Намаляващите нива на раждаемост вероятно ще предизвикат огромна демографска промяна
Коментари Харесай

Ново голямо предизвикателство грози световната икономика: нивата на раждаемост

Намаляващите равнища на раждаемост евентуално ще провокират голяма демографска смяна през идващите 25 години, с огромни последствия за международната стопанска система. Това се споделя в ново изследване.

До 2050 година се планува три четвърти от страните да паднат под коефициента на раждаемост от 2,1 деца на жена, откри изследване, представено от CNBC.

Това би сложило 49 страни виновни за по-голямата част от новородените. Това ще са страните в райони с ниски приходи - Субсахарска Африка и Азия.

До 2100 година се чака единствено шест страни да имат раждаемост, която да " замества " популацията: африканските Чад, Нигер и Тонга, тихоокеанските острови Самоа и Тонга и Таджикистан в Централна Азия.

Този демографски пейзаж ще има съществено обществено, икономическо, екологично и геополитическо влияние, считат създателите на отчета. Намаляващата работна мощ в развитите стопански системи ще направи потребността от забележителна политическа и фискална интервенция голяма, макар че напредъкът в технологиите обезпечава известно успокоение.

" След като работната мощ понижава, общият размер на стопанската система също ще тръгне към наклонност на спад, даже в случай че производството на служащ остане същото. При отсъствието на демократични миграционни политики, тези страни ще бъдат изправени пред доста провокации ", разяснява пред CNBC доктор Кристофър Мъри, еди от създателите на отчета.

" Изкуственият разсъдък и роботиката могат да понижат икономическото влияние от намаляващата се работна мощ, само че някои браншове като жилищното строителство ще продължат да бъдат мощно наранени ", добави той.
 Световното население ще доближи своя пик през 2080 година
Световното население ще доближи своя пик през 2080 година

Забавя се растежът на популацията в най-голямата икономика

Докладът, финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, не дава числа за съответното икономическо влияние на демографските промени. Подчертава се обаче разминаването сред страните с високи приходи, където раждаемостта непрекъснато понижава, и страните с ниски приходи, където тя не престават да нарастват.

От 1950 година до 2021 година световният общ коефициент на плодовитост (TFR) — или междинен брой деца, родени от една жена е намалял на половина, падайки от 4,84 на 2,23. Много страни, които станаха по-богати регистрираха спад на раждаемостта. Тенденцията е и резултат от измененията в обществото, като увеличение на присъединяване на дамите в работната мощ и политически ограничения, в това число политиката на Китай за едно дете.

От 2050 година до 2100 година общият световен коефициент на плодовитост се чака да спадне от 1,83 на 1,59. Това се случва, макар че се предвижда международното население да нарасне от 8 милиарда в този момент до 9,7 милиарда до 2050 година и след тва да доближи пика си то 10,4 милиарда през 2080-те години, съгласно Организация на обединените нации.

Вече доста развити стопански системи имат равнища на раждаемост много под коефициента на заменяне. Към средата на века в тази категория се чака да включват огромните стопански системи Китай и Индия. Раждаемостта в Южна Корея е най-ниската в международен мащаб - 0,82

Междувременно се чака противоположното в страните с по-ниски приходи. До края на века в Субсахарска Африка ще са половината всички новородени по света, съгласно отчета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР