Намаляването на т.нар. средна класа е сериозен проблем, върху който

...
Намаляването на т.нар. средна класа е сериозен проблем, върху който
Коментари Харесай

Доходите от заплати са спаднали, хора продават имущество, за да покрият разходите си

Намаляването на така наречен " междинна класа " е сериозен проблем, върху който би трябвало да се работи. Около това мнение се сплотиха в предаването  " България заран " доктор Теодора Пенева от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките и Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Мерките, които Българска народна банка оповести като понижаване на минималните запаси в комерсиалните банки, сигурно ще имат резултат върху пазара на недвижимите парцели и инфлацията, счита доктор Пенева. Според нея резултат ще има първо върху спекулативните покупко-продажби. 

" В условия на двегодишна инфлация покупателната мощ на приходите е доста по-ниска и опцията за покриването на заемите е по-ниска ", каза тя и изясни, че е доста значимо каква ще бъде политиката на страната към хората с по-ниски приходи. Според нея е значимо да се премисли политиката за минималните приходи, само че и като цяло системата за обществени заплащания и определянето на линията на беднотия.

" Важно е да се промени цялостният метод, даже с минимални стъпки, както в този момент се прави с измененията в Закона за обществено подкрепяне ", разясни Теодора Пенева.

Тя разясни, че доходите от работна заплата са спаднали с три процента на 53 % и се е нараснал делът приходи от продажби. Това значи, че хората са принудени да продават имущество, с цел да си подсигурят разноските.

" Силно обедняло общество сме. Не може поотделно да се взимат ограничения, би трябвало да е съвкупен методът за възстановяване на изискванията ", заключи доктор Пенева.

Според предоставените от нея данни има наклонност за хора, работещи на два трудови контракта, само че това е проблем в сфери като опазването на здравето и обществените действия - има доста дребен брой експерти, които обслужват доста огромен брой хора. 

" Заплащането е едната страна на решението, само че би трябвало да има и структури промени. Здравната промяна би трябвало да се реализира. В момента депутатите разискват доста други закони - като тези, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, а останалите - в просветителната и опазването на здравето не се дискутират. В тези браншове има доста финансиране, само че неговото разпределение би трябвало да се премисли, с цел да може клиентите на тези браншове да получават по-адекватна услуга ", разясни доктор Пенева. 

Според нея стандартът на живот у нас не е доста по-нисък, съпоставен с други западни стопански системи, само че има проблем със опазването на здравето, обществените услуги и образованието. 

" Изход би трябвало да има, само че въпросът е по кое време ще бъде той, дали ще бъде с този парламент или идващия. Времето не би трябвало да се отсрочва, защото изтъняването на междинната класа ще докара до проблеми ", добави тя.

" Хората непрекъснато желаят по-високи заплати, само че към момента е по-спокойна ситуацията на пазара на труда ", сподели пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта. Според данните на конфедерацията се чака безработицата у нас през годината да бъде сред 9 и 10 %, като главно се наблюдава " изстудяване " в IT-сектора. 

" Изтъняването на междинната класа - продължава от ден на ден хора да минават към линията на бедността и да има един дребен % хора с по-високи приходи ", разясни той и уточни, че макар лекия растеж на безработицата, не се чакат трагични съкращения и банкрути.  

Първанов сподели, че следва да влезе в действие нова евродиректива, която свързва минималната заплата със междинната и това ще докара до растеж на минималната заплата. " Само два % са безработните висшисти - т.е., положителното обучение подсигурява претовареност ", изясни той.

Наблюдава се наклонност за хора в предпенсионна и пенсионна възраст, които не престават да търсят реализация. В същото време и близо 1,150 млн. българи, които нито работят, нито учат. Все още има и значителен сив бранш, който обгръща към 17 % от работещите, стана ясно още от думите му. 

Според Първанов е належащо да има политика за интензивен импорт на работна ръка от други страни. Има отворени повече от 200 хиляди работни места, които, изключително в туризма, може да останат незаети до края на сезона. Също би трябвало да има и политика за връщане на българи от чужбина. 

" България става все по-атрактивен вид и въпросът е какво ще предложим на тези хора. Има хора, които имат откровено предпочитание в този момент да се върнат ", разясни Първанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР