"Намаляването на демографската криза и нискообразованото население е пряко свързано

...
"Намаляването на демографската криза и нискообразованото население е пряко свързано
Коментари Харесай

Наказателно преследване, ако спираш дете от градина или училище

"Намаляването на демографската рецесия и нискообразованото население е директно обвързвано с увеличението на учителските заплати ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на полемиката „ Демография и обучение “.

В развитите страни преподаватели стават учениците с най-голям коефициент на просветеност, а в България студентите по педагогика са показвали междинен триумф в учебно заведение, установи той и акцентира, че плануваното нарастване на учителските хонорари (те би трябвало да станат приблизително с 20% над междинната заплата за страната) е стъпка тази посока.

За да прекъснем спиралата на неграмотността, би трябвало да има наложително обучение и стимулирани учители, уточни министърът. С други думи, страната би трябвало да обгръща децата в наложителни групи в детските градини от допустимо най-ранна възраст, с цел да може невладеещите български да го усвоят и да могат да продължат в учебно заведение наедно с останалите.

Там, където фамилията отсъства или е едва, страната би трябвало да е мощна, счита министърът.

Според него прекъсването на децата от наложителните предучилищни групи или от учебно заведение би трябвало да е закононарушение, а родителите да носят наказателна отговорност за това.

Според него помощите за бедните фамилии би трябвало да се дават под формата на обучителни действия и учебници, а не като пари и храна. Според Вълчев учителите могат доста по-искрено да преценяват от какво имат потребност децата от родители, които си купуват алкохол с парите от помощите.

Доц. Антоанета Христова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките подсети тревожната статистика за раждаемостта у нас: образованите дами сред 19 и 49 година раждат приблизително по 1.2 деца, тези с главно и по-ниско обучение - приблизително по 2.6. Щом интелитентните хора не могат да си разрешат да имат деца у нас, значи страната не прави нужното.

У нас ромите висшисти са 0.5%, при българите процентът е 25.6. Ромите без обучение са 21.8%.

По тематиката за интеграцията на ромите се включи вицепремиерът Валери Симеонов, който също взе участие в полемиката.

"Има фамилии, които учат и работят и след едно-две генерации не се разграничават от нас. Но с цел да можем да интегрираме повече роми, би трябвало да премахнем затворените гета. Те са извор на престъпност. Именно там детето на роми, което желае да учи, ще бъде спряно и ще бъде научено по какъв начин да проси и краде ", сподели Симеонов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР