Намаляване на езиковите паралелки и увеличаване на приема в паралелките

...
Намаляване на езиковите паралелки и увеличаване на приема в паралелките
Коментари Харесай

Намаляват езиковите паралелки, увеличават математическите

Намаляване на езиковите паралелки и увеличение на приема в паралелките с математически и природоматематически профили. Тази концепция е била показана от просветното министерство по време на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение.

Тя ще бъде включена в нов механизъм за банкет в гимназиите, който се приготвя за идната образователна година, изясни ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов, представен от "Монитор ".

Създаването на повече паралелки по математика, естествени науки, софтуерни науки и намаляването на чисто езиковите ще става последователно. „ Това не значи затваряне на езикови паралелки а по-скоро там, където има огромно количество на чисти езикови паралелки, те да бъдат рационално премерени с някакъв различен профил “, обясни концепцията Стаматов.

По този метод учениците ще имат по-добра опция да влязат във висше образователно заведение и да приложат усвоените в гимназията познания. Стаматов акцентира, че главната цел е да се вършат умерени крачки, с цел да няма напрежение. „ Тези промени би трябвало да са добре премерени. В днешно време всеки желае да учи език, само че той самичък по себе си не дава специалност. Затова е добре да бъде съчетано с някакъв различен вид спомагателна подготовка “, разяснява той.

По време на отрасловия съвет е разисквано и професионалното обучение по отношение на спецификата на общината. Стаматов изясни, че би трябвало да се обърне внимание на това, което е значимо за дадена община, и какви фрагменти ще бъдат нужни на бизнеса. „ Регионалните инспектори ще вършат работни срещи сред бизнеса, шефовете на образователните заведения и родителските организации, с цел да се откри пресечната точка и какви фрагменти ще са нужни за идващите 4 - 5 години, когато се чака да завършат тези възпитаници, с цел да има къде да работят и да ползват това, което са приключили “, прецизира Стаматов.

На съвета е показано и изследване за миграцията на учениците, откакто завършат приблизително обучение. Според него съвсем 30% от приключилите профилирани паралелки напущат страната, откакто получат дипломата си в 12-и клас. Учениците от математически паралелки били 9%, до момента в който тези от професионални - едвам 3%.

Стаматов акцентира, че езиковият профил на тези възпитаници не ги прави конкурентоспособни в страната, в която отиват. „ Езикът самичък по себе си не дава нищо друго с изключение на добра връзка там, където си. Важно е всички възпитаници, или най-малко една огромна от част от тях, да остават в България и да се работи целеустремено “, показа той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР