Намалението в цените на топлинната енергия ще бъде усетено при

...
Намалението в цените на топлинната енергия ще бъде усетено при
Коментари Харесай

Омбудсманът: Потребителите ще усетят намалението на цените на парното през юли

„ Намалението в цените на топлинната сила ще бъде усетено при консуматори, когато излязат изравнителните сметки през юли ”. Това заяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева. 

„ Проблемът, против който правя възражение, е появяването на прекомерно доста планирани детайли при ценообразуването. Към момента прогнозният детайл е този, че хората заплащат въз основата на планирани сметки. И в действителност мартенските сметки бяха безпределно високи. Това се дължи на обстоятелството, че имаме планирано отчитане. Отчита се на съмнение, че хората са останали у дома, било е студено, необективни обстоятелства. В същото време действителният доклад идва чак в края на отоплителния сезон, когато хората получат изравнителните си сметки ”, изясни тя.

Ковачева изясни, че през двата месеца на изключително състояние е изпратила над четири рекомендации до КЕВР по разнообразни проблеми.

„ Всъщност, главният проблем, с който се сблъскваме, е събитието, че липсва бистрота при ценообразуването на топлинната сила. Видяхте, че нещата са толкоз комплицирани, че даже се наложи министърът на енергетиката да изясни какво тъкмо е имал поради КЕВР. Като че ли КЕВР се крият зад комплицираната система на ценообразуване. При тази липса на бистрота, това несъмнено пречи на хората да схванат защо действително заплащат ”, счита Ковачева.

Омбудсманът е на мнение, че цената на топлинната сила в действителност е паднала, тъй като КЕВР е определила по-ниски цени за миналите два месеца. Какви ще бъдат сметките на потребителите следва да забележим. Тя обаче възразява и против различен планиран детайл – цените, по които ще се заплаща.

„ След смяна  в Наредба 5, се оказва, че цената на природния газ ще се трансформира всеки месец, а това ще се отразява върху цената на топлинната сила един път на 6 месеца ”, обясни Ковачева.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР