Намалението на бюджета за правосъдната система е противоконституционно и на

...
Намалението на бюджета за правосъдната система е противоконституционно и на
Коментари Харесай

ВСС: Орязването на бюджета е противоконституционно, ще браним с всички средства независимата съдебна власт

Намалението на бюджета за правосъдната система е противоконституционно и на процедура съставлява посягане против нейната самостоятелност.

Това се споделя в мнение, признато от пленума на Висшия правосъден съвет.

От Висш съдебен съвет се базират на Конституцията на Република България, която прогласява независим бюджет на правосъдната власт като изискване за нейната самостоятелност и действие, както и на тълкувателно решение на Конституционния съд, съгласно което държавният бюджет би трябвало да обезпечава средства за действие на откритите в Конституцията държавни институции, включително и органите на правосъдната власт, и всяко отклоняване от това обвързване, е изискване за противоконституционност.

В мнението се показва, че Висш съдебен съвет ще употребява всички планувани в закона благоприятни условия, с цел да не се допусне да бъде лимитиран от други органи в своята автономия и ще продължи да отстоява независимостта на правосъдната власт като поръчител за правда и правдивост

Очаква се Висш съдебен съвет да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за намаляването на бюджета на правосъдната власт за 2022-ра година.

От държавното управление обясниха намаляването на бюджета за правосъдната власт с решението да пренасочат спомагателни 20 млн. лева към Българската академия на науките. По думите на премиера Кирил Петков това ще е от по-голяма изгода за стопанската система ни, а бюджета на прокуратурата е значителен и сега, а всички българи плащаме прекомерно огромна цена, изключително за равнището на правораздаване, което имаме.

Вчера основният прокурор Иван Гешев също се опълчи на намаляването на бюджета за правосъдната система. Според него плануваното понижение би представлявало неприемлива интервенция от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието ѝ.

Правосъдният министър Надежда Йорданова отвърна, че орязването на средствата не е наказателна акция, а става дума за естествена процедура по разискване за по-ефективно разходване на бюджетните средства.

" Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата коства скъпо " - сподели през вчерашния ден Йорданова.

В мнението, признато от пленума на Висш съдебен съвет, се споделя още, че от съвета намират за неприемливо обвързването на средствата за настоящи разноски на Прокуратурата с нуждата от „ незабавното ѝ реформиране и преструктуриране, с оглед реализиране на по-висока успеваемост “.

" Същото дефинираме като „ санкциониране “ на Прокуратурата с неприемливи
претекстове, което е освен в нарушаване на главните конституционни правила, само че е и нетърпимо слагане под изискване на върховенството на закона у нас. " - показват от Висш съдебен съвет.

От пленума на Висшия правосъден съвет приканват да се преустановят целенасочените опити за политическо въздействие върху Висш съдебен съвет и правосъдната власт, като всеки конституционно избран орган извършва отговорностите си в границите на своите компетентности.

Цялото мнение на пленума на Висш съдебен съвет четете
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР