Намалението е заради ниското ДДС и отпадането на акцизаШофьорите, които

...
Намалението е заради ниското ДДС и отпадането на акцизаШофьорите, които
Коментари Харесай

Радост за шофьорите! Газта пада до левче, метанът - под 3 лева

Намалението е поради ниското Данък добавена стойност и отпадането на акциза

Шофьорите, които карат на газ и метан, ще са най-облагодетелствани от държавната помощ за горивата. Освен отстъпката от 0.25 лв. на литър гориво, в антикризисния пакет държавното управление заложи и одобри понижаване на Данък добавена стойност от 20 на 9% и отпадане на акциза. Това значи, че цената на литър газ би трябвало да падне с към 50 стотинки.

В момента пропан-бутанът по бензиностанциите се продава приблизително за 1.55 лв.. Най-ниската цена, на която може да се откри, е 1.43 лв., а най-високата - 1.58 лв., излиза наяве от информация на профилирания уебсайт fuelo.net, написа Marica.bg. На огромните вериги бензиностанциив Пловдив цената на газта държи горната граница от 1.58 лева за литър.

Акцизът за пропан-бутана е 340 лева за 1000 литра и единствено от отпадането на този индиректен налог автоматизирано поевтинява с 34 стотинки за литър. Ако търговците на горива почтено и честно понижат цената поради отпадането на акциза, намаляването на ДДС-то и отстъпката за жители, литърът би трябвало да коства към 1 лев. А може да падне и под левче. Дали това ще се случи обаче, ще забележим най-рано в събота, когато публично започва използването на антикризисната мярка. Тя бе обнародвана в "Държавен вестник " през вчерашния ден.

На сметка излизат и притежатели на коли, които карат на метан. Акцизът и за него стана нулев, а ДДС-то също е понижено от 20 на 9%. В момента горивото се предлага за приблизително 3.53 лв. и по думите на Живодар Терзиев,шеф на Българската петролна и газова асоциация, то би трябвало да поевтинее с до 70 стотинки и да падне под 3 лв..

Отстъпката за зареждане важи единствено за леки коли на физически лица. Друго значимо изискване егоривото да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи понижението от 25 стотинки.

Отстъпката ще се дава от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са планувани ограничавания в броя на зарежданията и количеството гориво, осведомят от Национална агенция за приходите. За покупката на гориво с отстъпка водачите ще получават уголемен фискален бон (фактура), който ще включва единствено горивото. За останали артикули, купени на бензиностанцията, ще бъде издаван различен фискален бон.

Не е належащо да представяте персонални данни. Фактурата ще бъде издадена на клиент с име “Получател на отплата за гориво по ЗДБРБ”. Но там би трябвало да бъде вписан регистрационният номер на колата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР