Намаление ще има в цената на природния газ през януари.

...
Намаление ще има в цената на природния газ през януари.
Коментари Харесай

Природният газ у нас поевтинява

Намаление ще има в цената на природния газ през януари. Очаква се той са поевтинее с 11%. Това е предлагането на " Булгаргаз ". Цената през идващия месец се чака да бъде малко под 78 лв. за мегаватчас (MWh). Енергийният регулатор утвърди плановете на държавния публичен снабдител " Булгаргаз ", съгласно които през последния месец на годината цената бе 87.50 лева./MWh (през ноември бе 82.12 лева./MWh).
 
От КЕВР изясняват, че в декемврийския микс е включено цялото контрактувано количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора сред България и Гърция (IGB), което покрива съвсем една трета ( 31.76%) от потреблението за месеца.
 
Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, показват от комисията. Освен това са включени и количества по два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района.
 
 Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Източник: Zonanews
Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов наклонността на усмиряване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на цената на природния газ у нас през идващите месеци. Той напомни, че че газохранилищата в цяла Европа са цялостни.
 
Оптимизмът му се основава също на идното стартиране в употреба на газовата връзка София - Ниш, планувано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март следващата година ( " Булгартрансгаз " има присъединяване в терминал и ще може да получава оттова до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно.
 
Както виждаме, спад в цената най-вероятно фактически ще има. " Това е добра вест за всички консуматори на природен газ - директно или индиректно ", съобщи през днешния ден ръководителят на КЕВР Иван Иванов. " Най-важното е, че цената от много време насам върви в негативна посока. Очакваме през януари да е с 11% по-ниска от настоящата декемврийска цена ", уточни Людмила Витанова от " Булгаргаз ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР