"Наложително е да разберем как работят парите, кредитите и дългът",

...
"Наложително е да разберем как работят парите, кредитите и дългът",
Коментари Харесай

Резервната валута е по-могъща сила от военната

"Наложително е да разберем по какъв начин работят парите, заемите и дългът ", написа Рей Далио в поредност изявления, предшестващи появяването на книгата му, озаглавена "Променящият се международен ред ".

Милиардерът вложител и създател на хеджинговият фонд "Бриджуотър асошиейтс " споделя, че работи с специалисти в региона на историята и на политиката, с цел да подреди частите от предишното за да разбере по-добре бъдещето. Просто тъй като те (историците и политиците) нямат съответно разбиране за практическото деяние на парите и на заемите, до момента в който той (Далио) не познава същински по какъв начин работят политиката и геополитиката. Именно посредством обединяването на тези три гледни точки може да се реализира по-задълбочено знание за метода, по който се движи машината.

Какво съставляват парите?

Повечето от тях, съгласно Далио, нямат действителна стойност, не са благосъстояние и въпреки че печатането им не е безусловно неприятно нещо, централните банки най-после ги девалвират и най-после просто ги унищожават.

Макар че ориста им може да се повтаря в дълготрайни цикли, някои от които са по-продължителни от междинния им живот, страните с благоприятни условия да печатат запаси, въпреки всичко съумяват да извлекат изгода от това. Типичен образец в този проект е щатският $, който има 55% дял от интернационалните транзакции.

"Резервната валута е може би най-важната мощ, даже по-могъща от военната ",

показва Далио, сравнявайки опитите на Белия дом да отговори на предизвиканата от разпространяването на ковид рецесия с "хеликоптерните пари " след отхвърли на президента Франклин Рузвелт от златния стандарт на 5 март 1933-а.

Въпреки че имат едвам към 20% от международния Брутният вътрешен продукт, Съединени американски щати към момента са с 60% присъединяване в световните запаси и с 55% в интернационалните транзакции. Поради което щатският $ и учредените на него парична и платежни системи удържат "ръководната роля " и "гигантския размер " спрямо размера на американската стопанска система. Заключението на Далио: "Федералният запас сега е в мощната, само че притеснителна позиция да организира лична парична политика по метод, който е добър за американците, само че не и за други страни по света, които са подвластни от $ ".

Ключови акценти от позицията на Рей Далио за парите:

- Правителствата, които имат благоприятни условия, печатат пари, с цел да облекчат дълговото задължение и да оказват помощ за финансирането на разноските, направени в личните им валути. Това ще отслаби националните парични единици и ще усили нивата на личната им парична инфлация, която би трябвало да компенсира дефлацията, произлизаща от лимитираното ползване и от насилствените продажби на активи, целящи да набират недостигащия кеш;

- Никой не може да основава повече благосъстояние просто като печата повече пари и тегли повече заеми. По-голямо положение се натрупва единствено с по-висока продуктивност.

- Когато се наложи мнението, че парите и дълговите активи (които на процедура са обещания да се получат пари) не са положителни складове на благосъстояние, дълготрайният дългов цикъл е в края си и би трябвало да стартира преструктуриране на паричната система.

- Няма нищо неприятно в нарастването на паричния вместо на кредитния/ дълговия напредък, в случай че парите се употребяват за произвеждане на действителна продукция.

- Историята ни демонстрира, че не би трябвало да разчитаме на страната да ни пази финансово. Точно противоположното - би трябвало да чакаме множеството държавни управления да третират като корист привилегированата си позиция на печатари и консуматори на пари.

- Печатането на пари за покупката на задължения (известно като монетизация на задълженията) е по-приемливо от политическа позиция като метод за приемане на средства и за прекачване на богатства от тези, които ги имат към тези, които се нуждаят от тях, вместо да се вкарват спомагателни налози, ядосващи данъкоплатците.

- Съединените щати, които разполагат с щатския $ като международна аварийна валута, с банка, която печата тази валута, и с мощта да дава тези долари в ръцете на американците, може да им помогне по-ефективно в сравнение с държавните управления на другите страни - на личните си жители. Същевременно, Съединени американски щати рискуват да изгубят това привилигеровано състояние като напечатат прекомерно доста пари и натрупат голям дълг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР