Наличието на метан в атмосферата на Марс беше потвърдено от

...
Наличието на метан в атмосферата на Марс беше потвърдено от
Коментари Харесай

Учени потвърдиха наличието на метан в атмосферата на Марс

Наличието на метан в атмосферата на Марс беше доказано от нов разбор на данните от сондата Марс Екпрес. Това оповестиха през днешния ден учени, които настояват, че този газ би могъл да бъде знак за микроорганичен живот или пък, че произтича от геологични процеси, съобщи Франс прес.

Европейската сонда Марс Експрес, в орбита към Червената планета от края на 2003 година, към този момент откри следи от метан в марсианската атмосфера през 2004 година с помощта на инфрачервения си спектрометър. Но тези резултати тогава не убедиха изцяло специалистите заради механически аргументи.

През юни 2018 година НАСА на собствен ред разгласи, че мобилният робот Кюриосити е открил метан в марсианската атмосфера на 15 юни 2013 година покрай кратера Гейл. Но тези резултати също породиха въпроси и някои учени се запитаха дали метанът не идва от самия роувър, напомня Марко Джурана от Италианския институт по астрофизика в Рим.

Междувременно интернационален екип, управителен от Джурана, е съумял да усъвършенства качеството на данните, събрани от инфрачервения спектрометър на Марс Екпрес - една задача на Европейската галактическа организация.

"Разработихме нов метод за асортимент, обработка и събиране на данните от спектрометъра ", изяснява италианският специалист. "Това понижава огромна част от несигурността към измерванията на уреда ", добавя той.

Малко след кацането на Кюриосити през 2012 година в кратера Гейл "реших да извърша дълготрайно наблюдаване на марсианската атмосфера ", споделя ученият.

На 16 юни 2013 година, ден след Кюриосити, спектрометърът на Марс Експрес е записал пик на емисията на метан над кратера Гейл. Тези резултати са удостоверение от самостоятелен източник на измерванията на Кюриосити, показват учените.

Намирането на метан на Марс е доста значимо за планетолозите, тъй като той може да бъде знак за микробен живот, отбелязва Джурана. Но наличието на този газ може да произтича и от геохимически реакции, без връзка с живота, предизвестява италианският специалист.

Екипът на Марко Джурана счита, че е съумял да локализира източникът на тази емисия метан в региона на разлом, ситуиран източно от кратера Гейл. За задачата учените са направили две обособени проучвания. Едното въз основата на цифровото моделиране, а другото основаващо се на геологически разбор на мястото. Резултатите от двете проучвания сочат една и съща зона.

"Идентифицирахме тектонични разломи, които могат да се простират под регион, затрупан с тъничък пласт лед. Възможно е ледът да задържа метана под повърхността и да го освобождава епизодично, когато има скъсване на разломите ", споделя Джузепе Етиопе от Националния институт по геофизика и вулканология в Рим.

The @esascience Mars Express spacecraft detected a methane spike at #Mars matching one previously reported by NASA's @MarsCuriosity rover.
Read more: https://t.co/NP1JGNMb57 pic.twitter.com/inmmi6ZhRr
— ESA (@esa) 1 април 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР