Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за

...
Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за
Коментари Харесай

ВКС: Глобите и отнемането на МПС, когато не е собственост на извършителя на престъпление, са противоконституционни

Наказателната гилдия на Върховен касационен съд сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс, свързани с лишаване на транспортно средство или налагане на санкция в размер на цената на транспортното средство, когато то не е благосъстоятелност на причинителя на закононарушение.

Според висшите съдии е нарушен правилото на законността, като е накърнена предвидимостта в правното контролиране, нарушен е и правилото за справедливостта и юридическото тъждество на жителите.

" Коментираните интервенции в материалния углавен закон са случайни, безредни, противоречащи на самата юридическа негова същина, като посредством тях са въведени ограничения, оставащи отвън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията. Проблемите, пред които тези интервенции изправят съдилищата в практическата правораздавателна тяхна активност, и невъзможността тези проблеми да бъдат решени по наставления от закона път вършат сезирането на Конституционния съд належащо ", обобщават висшите съдии.

Вижте цялостния текст на настояването до Конституционния съд.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР