Наградите Златна маска“ 2021 на Драматичен театър Стоян Бъчваров“ бяха

...
Наградите Златна маска“ 2021 на Драматичен театър Стоян Бъчваров“ бяха
Коментари Харесай

11 награди „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Наградите „ Златна маска “ 2021 на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ бяха оповестени на тържествена гала на 13 април 2021 година преди премиерния театър „ 100! “ на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова и сценографа Елица Георгиева, отдаден на 100-годишния празник на Варненския спектакъл. 

Наградата съставлява малко украшение във формата на усмихната театрална маска, направено от 14-каратово злато. Маските като знак на театралното изкуство се появяват още в античността, като по традиция те са две – едната комическа, другата трагическа. Античните емотикони, както бихме ги нарекли през днешния ден, предопределят усмихнатата маска като мъжка, а тъжната като женска. Следващите столетия подценяват това незаслужено „ систематизиране “ на функциите, само че знакът на двете, свързани вечно лица, остава емлематичен за смисъла на живота, оттова и за театъра, като негово отражение. 

На церемонията по награждаването проф. Пламен Марков, декан на факултет „ Сценични изкуства “ в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “, предложи с присъщото си възприятие за комизъм в допълнение пояснение на варненската „ Златна маска “. Тя е златна, с цел да подсети, че най-старото злато в света е варненското. А в случай че създадем асоциаци със „ Златната маска на Агамемнон “, то името на отличения вечно ще остане в историята, както се е случило с царя на Микена и неговата златна маска. 

ПЛАМЕН МАРКОВ бе почетен с премия „ Златна маска “ в юбилейния сезон на Варненския спектакъл за изключителното си режисьорско наличие в историята на театъра, истинската театрална хармония и проникновените прочити в постановките: “Ричард III ” от Шекспир, “Вуйчо Ваньо “ от Чехов, „ Ревизор “ от Гогол, „ Измяна " от Пинтър, „ Сганарел. Два фарса " от Молиер, „ Ретро “ от Галин, „ Влюбеният Шекспир “ от Ли Хол, „ Отело “ от Шекспир и други. За полифоничния жанр и високата мярка за изкуство, които отстоява в подбора и продукцията на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ като негов основен режисьор и за верността си към Варненския спектакъл.

Освен него, за принос във възкресяване на паметта за театралното минало на Варна, със „ Златна маска “ бе отличена и изкустоведката ПЛАМЕНА РАЧЕВА. Нейните проучвателен открития, кураторска точност и проницателен разбор трансфораха изложбата „ Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна “ в едно от знаковите събития в честването на 100-годишния празник на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “.

Признание получи и предаването „ АРТЕФИР “ на стратегия „ Христо Ботев “, БНР, с виновен редактор Дарина Маринова. „ Златна маска “ откроява високия професионализъм в подготовката и реализацията на седмичната графа, отдадена на 100-годишния празник на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и истинския радиопортрет на Варненския спектакъл, обрисуван с проникновените изявленията на водещата Рада Стойкова, в които артисти от разнообразни генерации успоредяват размишленията си за живеенето в театъра, за смисъла и задачата на театъра. Наградата на „ АРТЕФИР “ получи Наталия Чешмеджиева, шеф на БНР – Радио Варна.

С респект към ветераните на Варненския спектакъл и фокус върху най-стойностните им функции, с премия „ Златна маска “ за изцяло творчество бяха удостоени актьорите ПЕТЯ ПЕТКОВА, НЕЛИ ВЪЛКАНОВА, ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ, СТЕФКА СИМЕОНОВА, както и звукооформителят ПЛАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ. Наградата на 88-годишния артист САВА ГЕОРГИЕВ, който, за жалост, не можа да участва на церемонията, ще му бъде връчена в допълнение.

Последната „ Златна маска “ 2021 бе предопределена за МАРИЯ АЛЕКСАНДРОВА, специалист маркетинг и реклама, за безупречно осъществяване през последните 22 години на маркетингови и рекламни акции, утвърдили имиджа на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ като един от водещите театри в България. Рожденият рожден ден на Мария, съвпаднал с отбелязването на 100-годишния празник на театъра, придаде спомагателен привкус на събитието.

Наградите „ Златна маска “ 2021 на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ бяха връчени от Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, с помощник Виолета Тончева, пиар на институцията.

Текст Виолета Тончева

Фотография Росен Донев









 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР