Наградата ме направи нов човек, много по-добра и по-отговорна версия

...
Наградата ме направи нов човек, много по-добра и по-отговорна версия
Коментари Харесай

36 младежи ще получат своите отличия от Международната награда на херцога на Единбург на церемония във Варна  

 " Наградата ме направи нов човек, доста по-добра и по-отговорна версия на себе си. " – споделя София Василенко, възпитаничка на Частна профилирана гимназия " Антоан дьо Сент-Екзюпери ". Тя е една от 36-мата младежи, които в границите на 6 месеца с воля и неизменност реализираха задачите си на равнище Бронз на Международната премия на херцога на Единбург! Те ще бъдат отличени на публична гала в град Варна на 26 октомври 2020 година в Градска художествена изложба " Борис Георгиев ". Официален посетител на събитието ще бъде Лилия Христова - шеф на дирекция " Образование и юношески действия " в Община Варна.

Специалното събитие, което се организира в град Варна за пръв път, ще означи персоналните достижения на възпитаниците на Частна профилирана гимназия " Антоан дьо Сент-Екзюпери " - гр. Варна, Сдружение с нестопанска цел " Образование и бъдеще " – гр. Разград, 1 СУ " Св. Седмочисленици " - Търговище, СУ " Св.св. Кирил и Методий " - гр. Карнобат и ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " - Бургас, Професионална Гимназия по компютърно програмиране и технологии - Бургас и Младежки Център Добрич.

Международна премия на херцога на Единбург е водеща интернационална младежка стратегия за личностно развиване и достижения. Дава достъп на младежи сред 14 и 24 годишна възраст до световна рамка, която им дава опция да учат и да порастват посредством неофициално обучение, работейки за интернационално разпозната акредитация. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като провокират личните си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки задачите си, те развиват умения и качества, които остават за цялостен живот.

Силни, въодушевени и отдадени, младежите през днешния ден употребяват сегашните провокации, с цел да основават нови благоприятни условия. Рамката на Наградата предизвиква развиването на универсални умения и характерности, нужни за навигирането на смяната и за построяването на привички, които ще приготвят младежите за живота, за работа и за градивната им роля в обществото. Глобалната структурирана стратегия за неофициално обучение и образование провокира младежите да мечтаят самоуверено, да честват своите достижения и да трансформират света към тях. Наградата развива уверени, виновни, мислещи, новаторски и ангажирани младежи, като им основава благоприятни условия да взимат решения, да развиват умения, да бъдат физически дейни, да доброволстват в своите общности и да претърпяват завършения. Участниците избират интензивности в направленията: Умения, Физическа интензивност и Доброволчество и претърпяват Приключенско пътешестване. Програмата се състои от 3 равнища - Бронз, Сребро и Злато, които се разграничават по своята минимална дълготрайност. За да реализират най-високото равнище на Наградата - Злато, те вземат участие в Проект в интерес на общността, надалеч от родното си място.  Програмата награждава и разпознава достиженията посредством световно разпозната система за узаконяване.

За да реализират равнище Бронз в програмата, младежите изучаваха разнообразни езици, репетираха солово пеене или бяха част от хор, упражняваха обществено говорене, с цел да подобрят информационните си умения и увереността си при другарство и се усъвършенстваме в готварството.

Спортно вървене, тичане, футбол, хип хоп танци, водно поло, контемпорари танци, бокс, табата, плуване, баскетбол са единствено част от заниманията, в които младежите участваха, с цел да поддържат физическата си форма.

Участниците в Наградата са ангажирани и интензивно участваха и в разнородни доброволчески действия – грижа за животните на улицата (осигуряване и подготвяне на храна), поддръжка на по-малките възпитаници в учебно заведение, ангажиране с разнообразни обществени интензивности за набиране на средства за дела, подкрепяне на акции на Българския червен кръст.

" Бях сигурна, че желая да стана Лидер в програмата, тъй като на учениците им би трябвало някой, който да има вяра в тях. Да им покаже хоризонта, да им заприказва за звездите... Това Наградата съумява и да валидира.

Вярвам, че присъединяване на младежите им носи изгоди, убеденост, нови другарства, покорени върхове, универсални житейски умения, познания и нови фантазии. Като най-съществен в Наградата оприличавам правилото, че това не е съревнование сред участниците, а всеки се стреми да бъде по-добър от себе си през вчерашния ден. Последователността и отдадеността, които програмата изисква, имам вяра, ще бъдат от извънредно значение за младежите в бъдеще. " - споделя Ирина Танева, водач в Наградата от СУ " Св.св. Кирил и Методий " гр. Карнобат.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали равнище Бронз в програмата ще отпразнуваме триумфите им, напъните, които поставят за построяването на един по-добър свят и позитивните стъпки, които подхващат във време, в което светът има потребност от тях повече от всеки път!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР