Нагасаки отбелязва 78-ата годишнина от атомната бомбардировка, като кметът призовава света да премахне ядрените оръжия

...
Нагасаки отбеляза 78-ата годишнина от UМАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 9
Коментари Харесай

Нагасаки отбеляза 78-ата годишнина от U

МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 9 август, 2023 г., 3:50 ч. Япония се предаде на 15 август, слагайки край на Втората световна война и нейната почти половинвековна агресия в Азия.

В 11:02 ч. в момента, в който бомбата избухна над южния японски град, участниците в церемонията спазиха минута мълчание със звука на камбана за мир. забравени с течение на времето и спомените избледняват. Оцелелите изразиха разочарование от бавния напредък на разоръжаването, докато реалността на атомната бомбардировка и техните изпитания все още не са широко споделени по света.

Загрижеността идва след широко разпространена реакция на публикации в социалните медии за летния блиц „Барбенхаймер“ на филмите „Барби“ и „Опенхаймер“, които предизвикаха възмущение в Япония.

Комбинацията от „Барби“ и биографията на Дж. Робърт Опенхаймер — който помогна за разработването на атомната бомба — предизвика мемове, включително облаци гъби. Лудостта се смяташе за минимизиране на ужасяващите жертви от бомбардировките в Нагасаки и Хирошима.

Сузуки, чиито родители са били хибакуша или оцелели от атаката в Нагасаки, каза, че знае реалността на атомните бомбардировки е отправната точка за постигане на свят без ядрени оръжия. Той каза, че свидетелствата на оцелелите са истинско възпиращо средство срещу използването на ядрени оръжия.

Премиерът Фумио Кишида, който не присъства лично на мемориала, призна във видеообръщението си че пътят към безядрен свят е станал по-труден поради нарастващото напрежение и конфликти, включително войната на Русия срещу Украйна. Освен това върху движението за разоръжаване тежи по-дълбокото разделение в международната общност.

Кишида, който представлява Хирошима в парламента, се стреми да демонстрира ангажимента на Г-7 за ядрено разоръжаване, но разгневи оцелелите за това, че оправдаха притежаването на ядрени оръжия за възпиране и за отказа да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия. и да ратифицира договора и да присъства на предстоящата среща като наблюдател, „за да покаже ясно решимостта на Япония да премахне ядрените оръжия“.

Като съюзник на Вашингтон, Япония е под ядрения чадър на САЩ и търси по-силна защита, докато съюзниците засилват сътрудничеството в областта на сигурността, за да се справят със заплахите от Китай и ядрения и ракетен напредък на Северна Корея . Съгласно новата си стратегия за национална сигурност, правителството на Кишида настоява за военно натрупване, фокусирано върху способността за нанасяне на удари.

Към март 113 649 оцелели, чиято средна възраст е 85 години, са сертифицирани като хибакуша и отговарят на условията за държавна медицинска подкрепа, според Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Много други, включително тези, известни като жертви на „черния дъжд“, паднал извън първоначално определените зони, все още са без подкрепа.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР