Наемите в София са в много широки граници, разказаха брокери

...
Наемите в София са в много широки граници, разказаха брокери
Коментари Харесай

Наемите за двустаен в София стигнаха 1 000 лева на месец

Наемите в София са в доста необятни граници, описаха брокери на парцели. За двустайни жилища в столицата наемите най-често са в диапазона сред 250 евро и 500 евро, до момента в който тристайните стават все по-скъпи и доста мъчно може да бъде открит парцел за под 350 евро.

Размерът на наемите зависи най-вече от местоположението и положението на парцела. В центъра на града и влиятелните квартали наемите са по-високи в сравнение с в покрайнините на София. По-високи са и наемите на жилища покрай спирка на метрото и такива, към които има място за паркиране.

Но наред с това размерът на наема зависи и от хазяина. Има притежатели на парцели, които желаят доста висок наем и са подготвени да изчакат няколко месеца, до момента в който бъде открит наемател. Други обаче избират да имат сигурни приходи от наем и жилището да не стои празно, даже с цената на това да желаят по-малки суми от наемателите. Хората, които живеят чартърен, са доста мобилни. При промяна на работата или при съществуването на по-добра оферта на пазара те доста елементарно могат да сменят едно жилище с друго.

Собственици на гарсониери най-често ги отдават чартърен за към 550-600 лева на месец. В центъра на София наемът за тристаен парцел на атрактивна локация и спомагателни екстри, като паркомясто и ново обзавеждане, всекидневно надвишава 1200 евро месечно. Ако жилището неотдавна е ремонтирано, наемът може да надвиши 1400 евро. А за първокласно обзаведени и многостайни жилища наемите може да са още по-високи.

Наемателите са подготвени да дадат най-големи суми за жилища в идеалния център на София, както и за кварталите “Иван Вазов ”, “Стрелбище ”, “Изток ” и южните квартали като “Борово ” и “Манастирски ливади ”. В отдалечените от центъра квартали като “Люлин ”, “Обеля ” и “Надежда ” размерът на наемите по принцип е по-нисък. Но за неотдавна ремонтиран парцел в крайните квартали, който е покрай спирка на метрото, наемът може да е по-висок в сравнение с за жилище в центъра на града, в случай че не е ремонтирано и е със остарели мебели. Предимство на крайните квартали пред центъра на града е и това, че се паркира по-лесно - няма синя и зелена зона.

Жилища чартърен взимат най-вече младежи, които към момента не са решили къде да се открият. Хора, които още не са икономисали задоволително пари на първична вноска при покупка на парцел на заем, както и хора, които неотдавна са се преместили от един град в различен в търсене на по-високо платена работа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР