Наемите скочиха над 100 % за няколко месеца заради бежанците

...
Наемите скочиха над 100 % за няколко месеца заради бежанците
Коментари Харесай

2022 – годината, която промени пазара за рентване на имоти в Бургас

Наемите скочиха над 100 % за няколко месеца поради бежанците и инфлацията

Само преди година пазарът за отдаване чартърен на недвижими парцели в Бургас изглеждаше по радикално друг метод. Сравнително добър двустаен апартамент, в прекрасен градски регион, можеше да откриеш на цени от 350 до 400 лв., а в крайните комплекси се намираха и оферти за по 300 лв.. Имаше и необзаведени в диапазона от 250 до 300 лв..

Днес, 1 януари 2023 година, обстановката е радикално друга, споделят брокери пред Флагман.бг.

„ Украинските бежанци сътвориха свръх търсене на жилища в Бургас. Голяма част от тях не се задържаха дълго, получи се огромно текучество. Имаме случаи, в които през една квартира да преминат 3 фамилии за 6 месеца, само че в никакъв случай положителните жилища, не останаха празни. Това докара и до фрапантно повишение на цените. Да, в Бургас наемите не подхождаха на цената на жилищата, защото един апартамент на цена от 65-70 хил.евро се отдаваше за 350 лв.. Още преди няколко дни трябваше да се актуализират, само че и наемателите, и наемодателите бяха по-консервативни. През предходната година се навакса цялото това закъснение и то с гневни темпове, което малко обърка пазара “, сподели Стоян Христов, брокер в една от огромните бургаски организации.

В момента порядъчен двустаен апартамент под 600-650 лв. доста мъчно може да бъде открит. В комплексите като ж.к. “Зорница “, да вземем за пример, където паркирането към момента е свободно цените стартират от 700-750 лв..

„ Апартамент на наш клиент в комплекс „ Перла “, който отдаваме от години, към този момент е 1000 лв. на месец. И ще му намерим клиент доста скоро. Последните му наематели го бяха наели за 500 лв., само че в този момент притежателят реши друго. И може би има право “, сподели още брокерът.

Според специалисти цените няма да паднат, само че и няма да се покачат фрапантно през тази година, защото пазарът към този момент се успокоявал.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР