Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проектобюджета на държавното

...
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проектобюджета на държавното
Коментари Харесай

12% по-високи пенсии от 1 юли предвижда проектобюджета на ДОО

Надзорният съвет на Националния застрахователен институт утвърди проектобюджета на държавното публично обезпечаване за 2023г.

В него се планува осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 година Таванът на пенсиите се резервира на 3400 лв.. Промяна има при минималният застрахователен приход – предлага се нарастване от 1-и юли от сегашните 710 лв. на 780 лв.. Не се планува повдигане на минималната заплата през тази година, тя ще остане в размер на 780 лева

Като различен значим параметър общественият министър уточни общия размер на разноските, които са в системата на държавното публично обезпечаване - малко над 21 милиарда лв..Лазаров посочи, че към 11 милиарда лв. са приходите от осигурителни вноски. Така, по думите му за изплащането на социалноосигурителните компенсации и пенсиите ще бъде необходимдопълнителен трансфер от страна на държавния бюджет в границите на малко над 10 милиарда лв..

Той означи, че се предвиждаръст в компенсациите,които ще бъдат в границите на краткотрайната нетрудоспособност. Увеличение има и при парите за профилактика и рехабилитация на обезпечени лица - с 3.5 милиона лв.. Лазаров разясни, че това ще обхване към 5000 души през тази година.

Непроменени остават осигурителните вноски и разпределението сред обезпечено лице и застраховател.Не се трансформират и правилата за погашение на компенсациите при безработица.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно съдействие, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласоподаване в Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР