Надзорният съвет на компанията майка на Facebook заявява, че платформата

...
Надзорният съвет на компанията майка на Facebook заявява, че платформата
Коментари Харесай

Facebook позволи да се призовава за „смърт на Хаменей“

Надзорният съвет на компанията майка на Фейсбук декларира, че платформата е сбъркала, като е премахнала обява с постоянно срещан девиз за митинг против иранския водач, заяви Би Би Си.

През юли модераторите на Meta обявиха, че потреблението на " marg bar Khamenei " (буквално " гибел за Хаменей " ) нарушава разпоредбите на обществената мрежа.

Въпреки това съветът съобщи, че фразата постоянно се употребява риторично в смисъл на " долу Хаменей " и не съставлява действителна опасност за принуждение.

Той също по този начин насочи рекомендации " за по-добра отбрана на политическата тирада ".

Надзорният съвет работи без значение, с цел да взема решения за това какво наличие би трябвало да бъде позволено или неразрешено в платформите на Meta, които включват също Instagram и WhatsApp.

Милиони иранци разчитаха на обществените мрежи на Meta за вести, преди управляващите да стартират да лимитират достъпа през септември в отговор на общонационалните митинги против духовенството и висшия водач Аятолах Али Хаменей.

Продължаващите безредици - по време на които тълпите са били чути да скандират персийското " marg bar Khamenei " - бяха провокирани от гибелта в ареста на млада жена, арестувана от моралната полиция за това, че сякаш носела " погрешно " хиджаба си.

Властите дефинираха митингите като " протести " и дадоха отговор със смъртоносна мощ. По данни на Информационната организация на правозащитниците (HRANA) до момента са убити минимум 519 протестиращи и са задържани 19 300 души. Четирима арестувани са били екзекутирани след процеси, които Организация на обединените нации осъди като " несправедливи, учредени на насилствени самопризнания ".

" В иранския подтекст съветът установи, че Meta би трябвало да направи повече за ценене на свободата на изложение и да позволи потреблението на реторични закани ", се споделя в решението на надзорния съвет на Фейсбук.

" Иранското държавно управление систематично потиска свободата на изложение, а цифровите пространства се трансфораха в основен конгрес за инакомислие. В такива обстановки е жизненоважно Meta да поддържа свободата на потребителите ".

Съветът добави, че Meta е трябвало да планува проблемите към антиправителствените митинги, които се организираха на Националния ден на хиджаба и целомъдрието в Иран през юли предходната година, и да инструктира модераторите да не отстраняват постове, съдържащилозунга " marg bar Khamenei ".

" Както демонстрира този случай, пропускът ѝ да направи това докара до заглушаване на политическата тирада, ориентирана към отбрана на правата на дамите. "

Бордът съобщи, че е направил рекомендации " за по-добра отбрана на политическата тирада в сериозни обстановки, като тази в Иран, където митинги се потискат с принуждение ".

Той също по този начин прикани Metaда включи в насоките си за наличие, обвързвано с принуждение, критериите, употребявани за установяване на това по кое време са разрешени реторични закани против държавни глави.

След като Русия нахлу в Украйна предходната година, Meta краткотрайно позволи на потребителите си в някои страни да приканват за гибелта на съветския президент Владимир Путин. Тя анулира изключението два дни по-късно, откакто бе обявено за съществуването му.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР