Надяват се да пуснат производство с ограничен обем още тази

...
Надяват се да пуснат производство с ограничен обем още тази
Коментари Харесай

Учени създадоха водка от Чернобил

Надяват се да пуснат произвеждане с стеснен размер още тази година

Екип английски учени оказа помощ при създаването на нерадиоктивна водка, кръстена " Атомик ", с годишна продукция, събрана в региона на Чернобил, където бе записана нуклеарна злополука през 1986 година, съобщи Франс прес.

" Това е най-важната бутилка алкохол в света, тъй като тя може да помогне на хората, живеещи в зоната на бедствието, още веднъж да се изправят на крайници ", написа в прессъобщение проф. Джим Смит от университета в Портсмут.

Учените разкрили радиоактивност в суровината, само че след процеса на филтрация, единствената радиоактивност участвала във въглерод 14, който бил на същото равнище, като във всички останали спиртни питиета, се акцентира в официалното съобщение.

Освен професор Смит, екипът е формиран от откриватели, които работят в неразрешената зона от години - изучавайки по какъв начин земята се възвръща след нуклеарния случай през 1986 година.

Английският екип е работил в съдействие с украински сътрудници за правенето на напитката. След нуклеарното злополучие беше отцепена 30-километрова зона за сигурност към атомната централа. Селскостопанската активност към момента е неразрешена в този периметър с изключение на за култури, добивани на доста дребни площи.

" Хиляди хора към момента живеят в зоните за наложително пренастаняване, в които потреблението на земеделските земи и вложенията в бранша са към момента неразрешени ", акцентира Джим Смит.

Учените са в развой на основаване на дружество със обществена устременост - Спиртната компания на Чернобил, като се надяват да пуснат произвеждане с стеснен размер още тази година. Три четвърти от приходите ще отидат в интерес на локалната общественост.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР