НАДЕЖДА“ ЗА НАДЕЖДА - тази вечер от 18.30 ч. в

...
НАДЕЖДА“ ЗА НАДЕЖДА - тази вечер от 18.30 ч. в
Коментари Харесай

На проф. Надежда Сейкова с любов

„ НАДЕЖДА “ ЗА НАДЕЖДА - довечера от 18.30 ч. в аулата на НАТФИЗ ще бъде излъчена премиерата на документалния филм-портрет за живота и творчеството на уважаваната от фенове, актьори и студенти проф. Надежда Сейкова. Тя е единствената жена – ректор на театралната академия. Лентата е дело на доцент доктор Маргарита Божилова-Андонова, оператор е доцент доктор Красимир Андонов, монтаж - Аманда Санчес, звуков дизайн - Георги Пенков.



„ Създадох този филм, с цел да кажа Благодаря на моята Учителка проф. Надежда Сейкова. Защото проф. Надежда Сейкова е забележителна персона и жена, която е обучила и основала над 400 театрални дейци (актьори и режисьори) и със своя опит и отдаденост към студентите си тя се трансформира за нас от елементарен учител в родител. Тя ни поддържаше и насърчаваше, и ни сподели, че да си учител не е специалност, а задача.

Благодаря за помощта на сътрудниците ми от кинофакултета: проф. Станислав Семерджиев, проф. Светослав Овчаров, проф. Божидар Манов, доцент Валерия Крачунова-Попова, доцент Нина Алтъпармакова. “ - Маргарита Божилова-Андонова.

На 28 февруари един от най-почитаните професор-доайени на НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова навърши 91 години. Неподражаем създател, обичан режисьор и безрезервен възпитател

проф. Сейкова оставя ярка диря в националната просвета и академичното обучение за спектакъл.

През годините проф. Сейкова развива богата и забавна креативна активност, осмислена с духовни търсения и доста пътувания. Посещава повече от 40 страни в Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна Америка и Куба с участия във фестивали и конференции.

Създава повече от 100 театрални постановки на българските и интернационалните театрални подиуми. Тя е измежду създателите на спектакъл „ Сълза и смях ”. В интервала 1981-1987 година е ректор на НАТФИЗ – първата и единствена жена управлявала Академията. До пенсионирането си през 2002 година, работи с 14 актьорски випуска и повече от 250 студенти.

В нейните майсторски класове са се обучавали известни и обичани наши артисти

като Мария Каварджикова, Антоний Генов, Янина Кашева, Ирини Жамбонас, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Руслан Мъйнов, Мариан Бачев и доста други, които носят голяма наслада и наслаждение на българските фенове.

Проф. Надежда Сейкова е притежател на влиятелни национални и интернационалните оценки, измежду които: медал „ Стара планина “ I степен за изключителни заслуги в региона на културата (2011), огромната премия „ Аскеер “ за повсеместен принос към театралното изкуство (2014), „ Икар “ за извънреден принос към българския спектакъл (2016), почетната премия за театрална педагогика на френската академия за спектакъл и кино „ Флоран “ (2019) и почетния знак на Президента на Република България за важен принос към българската просвета и нематериалност (2021).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР