Надежда Нейнски, външен министър на България в периода 1997-2001 г.,

...
Надежда Нейнски, външен министър на България в периода 1997-2001 г.,
Коментари Харесай

Надежда Нейнски разкри коя е най-голямата илюзия, с която ѝ се наложи да се сбогува

Надежда Нейнски, външен министър на България в интервала 1997-2001 година, някогашен водач на ОДС, евродепутат и дипломат на България в Турция, разяснява пред bTV прехода у нас.

„ Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо положително на България”, счита Надежда Нейнски, съгласно която даже най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят какъв брой доста се промени България.

„ Носталгията по социализма е манипулативна”, счита някогашният ни външен министър и признава,че я приема много мъчително.

Трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, тъй като е доста мъчно да се промени една система. Големият проблем е, че не се е трансформирал методът на мислене, съобщи Нейнски.

Точно това е нейната персонална заблуда, с която се е разделила – че ще скъсаме елементарно с предишното си.

Трябва да разберем, че борбата за демокрацията е всекидневие, уверена е дипломат Нейнски и дава като образец Турция, където младежите са извънредно дейни, даже когато има заплаха да бъдат задържани поради своите хрумвания. Те вземат участие интензивно в изборите и съумяват да го реализиран.

В България хората имат чувството, че изборът е злепоставен и нищо не зависи от тях, означи Нейнски и добави, че доста се приказва, че има фалшификации и огромен проблем е купеният избор, само че с цел да се преборим с тези отрицателни събитие би трябвало точно да участваме всеобщо в изборите.

СДС не е краткотрайни и триумфи и водачи, а идея, която ще пази в сърцето си, а ролята на обединяването е била епохална, счита някогашният ръководител на ОДС, която показа, че има сантимент към своята младост в политиката, доста партии в Източна Европа са се марганизирали, откакто са изпълнили историческата си роля.

„ Преходът завърши с договарянията на България за влизане в ЕС”, счита Надежда Нейнски.

„ От нас зависи какви водачи си избираме и по какъв начин пазиме ползите си. Не ни е отговорен Европейски Съюз, всеки самичък кове ориста си”, безапелационен е българският посланик.

Що се отнася до работата ѝ като дипломат в Турция, Нейнски е признателна, че е в нашата югоизточна съседка в този интервал, когато там се преплитат всички геополитически ползи и ще продължи да бъде на този пост, до момента в който държавното управление и президентът считат, че е нужно
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР