Надделяхме в битката с контрабандата, категоричен бе премиерът Бойко Борисов

...
Надделяхме в битката с контрабандата, категоричен бе премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Надделяхме в битката с контрабандата

Надделяхме в борбата с контрабандата, безапелационен бе министър председателят Бойко Борисов по време на конференцията „Бизнесът и държавното управление в един отбор“, проведена от Българския конгрес на бизнес водачите.
 dsc_1975  dsc_2032  dsc_2100  dsc_1955-1
„Има доста неща, които, когато се приключат, престават да бъдат вести, без да се прави оценка какъв голям труд на доста хора е положен. Когато преди 2 години поехме ръководството, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът с 2 милиарда по-малко, в този момент по данни на тютюневите компании, тя е под 7%. Смятайте какъв брой милиарда на година черни пари са отивали не в сивия бранш, а в черния бранш, тъй като това са черни пари“, разяснява Борисов.

По думите му са вложени огромни старания да се съберат всички страни на казуса – данъчни, митници, прокуратура и „по този метод пристигна и резултатът, същото е при алкохола и горивата“. Докато за два месеца служебно държавно управление е отчело с 200 мл. лева по-малко пари в бюджета, подсети министър председателят.

„Заделили сме 700 милиона лв. от Бюджет 2018 за приходи във всички сфери, до момента в който предходната година сумата беше 150 милиона лева“, посочи Борисов. „Променяме над 100 закона, с цел да облекчим административната тежест, само че няма да се спирам върху цифрите. Облекчаваме бизнеса по всевъзможен метод, с цел да се взимат служащи от Беларус, Молдова, а в действителност нашите българи отиват във Франция и други развити страни. Сега ние сме на сериозните 6% безработица, в общи линии огромна част от тези 6% просто не желаят да работят“, добави министър председателят.

Според министър ръководителя 10 хиляди деца са влезнали в учебните заведения по новата мярка „и в този момент продължаваме“. „Те щяха да останат необразовани и след това ще легнат на обществената система. Приоритет на цели е образованието, за нас това е нещо, което ще даде резултат след доста години, по тази причина вдигнахме двойно учителските заплати, а това са по 250 млн. лева на година. Надявам се, че тази инвестиция ще даде добър резултат“, сподели Борисов.

„В една страна всичко е приоритет. Кога си е мислила София, че ще има метро? В момента има спестявания по банките и те гонят 100 милиарда, по никакъв начин не са малко, колкото повече работим в таи посока, толкоз ще е по-добре“, добави министър председателят.

„Зле сме, само че в София не може да се разминеш. Ако не създадем пътя от „Младост“ до „Тракия“ и от „Цар Борис“ до „Люлин“, то пътят блокира. Без „Хемус“ и Северна България е мъртва“, разяснява той. „Някой споделя, че е елементарно да се вършат автомагистрали, а за какво не са ги създали?“, добави Борисов.

По думите му имаме остатък в бюджета, само че го пазим за кофинансиране, тъй като другояче „лесно може да го създадем 2% недостиг и да се разплатим“.

„Какви офанзиви за добросъседството ни с Турция понесохме, само че единствено България сега няма напън от Турция. Старая се с сътрудниците да поддържаме оптимално положителни взаимоотношения, тъй като сме на такова място, че в случай че има война в Европа, съветските ракети ще преминат над България. Действително е доста комплицирано да се организира политика на положителни връзки с всички, в случай че вземеш страна – ставаш цел“, разяснява Борисов.

„В момента сме седми по асимилиране на еврофондове в Европейски Съюз, само че това към този момент не е вест. Тази статистика не я даваме ние, а я дават Евростат и другите организации. Най-важното е, че тези вложения отиват при хората, в заводите. Някои други вършиха вложения, които ще се изплатят след 2000 години – приказвам за „Цанков камък“, същото важи и за АЕЦ „Белене“, където потънаха 3 милиарда Сега вършим къщички за оборудването, обгръщаме го с фолио“, разяснява Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР