Над три четвърти от българите (78%) знаят поне още един

...
Над три четвърти от българите (78%) знаят поне още един
Коментари Харесай

„Нилсен Адмосфер“: Близо 80% от българите знаят чужд език

Над три четвърти от българите (78%) знаят най-малко още един език, с изключение на български, като най-често това е британският език. Това сподели изследване на изследователската организация „ Нилсен Адмосфер “, направено посредством онлайн панел с 10 хиляди респонденти – въз основата на извадка от 500 души измежду дейни в интернет българи на възраст най-малко 15 години.

Над половината от българите знаят непознат език вследствие на главното и междинното си обучение. Въпреки преимуществото на втори език, изследването демонстрира, че рядко сме сложени в обстановка, в която е неотложно да го употребяваме.

Почти 8 от 10 представители на онлайн популацията в страната знаят непознат език най-малко на главно равнище. Най-често хората знаят един (50%) или два (33%) езика, до момента в който по-малък е делът на тези, които знаят повече (17%). Сред останалите, които не владеят различен език, болшинството от запитаните в проучването имат интерес да учат непознат език в бъдеще.

На въпроса кои езици знаят най-малко на главно равнище, респондентите преди всичко дават отговор британски (67%), на второ - съветски (43%) и на трето - немски (16%).

„ Тук обаче е забавно да се означи следното: британският език понижава известността си с повишаване на възрастта, до момента в който съветският – противоположното, а точно: 81% от 15 до 34-годишните знаят британски спрямо 43% от хората над 54-годишна възраст и единствено 16% от 15 до 34-годишните знаят съветски спрямо 85% от хората над 54 години “, прецизират от изследователската организация.

Други езици, които бяха посочени от интервюираните, само че със доста по-малки дялове, са турски, френски, италиански, испански и гръцки.

От тези, които знаят британски език 43% го владеят на главно равнище (А1-А2), на независимо (В1-В2) – 32%, на свободно (С1-С2) – 17% и на чудесно – 8%. От тези, които знаят съветски език 32% го владеят на главно равнище (А1-А2), на независимо (В1-В2) – 28%, на свободно (С1-С2) – 25% и на чудесно – 15%.

Всеки има своя причина да знае или учи непознат език. Сред най-честo изброяваните аргументи са:
образованието в учебно заведение (55%),възможността да се комуникира при пътешестване отвън страната (32%),за съответна работа в този момент или в предишното (25%),конкурентоспособност на пазара на труда (22%),за удоволствието да се научи нещо ново (20%),интересът към други езици и/или култури (20%),пребиваване в друга страна в предишното (18%).
На 30% от интервюираните им се постанова да употребяват непознат език всекидневно или постоянно, до момента в който 32% го ползват понякога. 34% от запитаните радко са сложени в обстановка, в която се постанова да употребяват различен език и за 4% това в никакъв случай не се случва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР