Над тези оживени, силни темпове, Лура продължава да изразява мълчаливите

...
Над тези оживени, силни темпове, Лура продължава да изразява мълчаливите
Коментари Харесай

ЛУРА на 11 май Sofia life club

" Над тези оживени, мощни темпове, Лура продължава да показва безмълвните сълзи на античните песни, тайните на батук и бунтарската молитва, която тя носи в сърцето си ".

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, само че корените й са от дребната островна страна Кабо Верде, която е някогашна португалска колония. Музиката на Лура е основана точно на островните обичаи и стиловете морна, фунана и батуке, само че е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-много ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до през днешния ден има към този момент шест заглавия в персоналната си дискография. „ Herança " е последният от тях, а през 2007 година взе участие в популярния филм „ Фадо ", където извършва и песента си „ Morna ".

Herança (Heritage) съвършено следва естествената градация на дискографията на Лура след Di Korpu ku Alma (2004), M`Bem di Fora (2006) и Eclipse (2009), както и най-хубавото от (2010), с Cesaria Evora на " Moda Bô ".

Албумът изследва най-възвишените, свещени аспекти на батуката и фунана, защото Лура носи своята специфична повсеместност с тези обичайни Капо-верде ритми.

Нищо не е останало инцидентно в този албум. Избраните му предмети и думи са съвършено отражение на историята на известната музика в архипелага. Лура преглежда три типичен тематики от кабо-вердската традиция. Приемайки и изразявайки наследството на една цяла нация, тя продължава да развива и усъвършенства изкуството си.

Лура идва у нас по покана на Inside Out Events, а всички, които желаят да се допрян до нейната музика ще могат да го създадат в Sofia Live Club на 11.05.2018г.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР