Над половината от населението (60,5 процента) на Турция, което наброява

...
Над половината от населението (60,5 процента) на Турция, което наброява
Коментари Харесай

Над половината от населението на Турция иска страната да остане в НАТО


Над половината от популацията (60,5 процента) на Турция, което наброява 84 милиона души, желаят страната им да остане член на Североатлантическия алианс. Това сочат резултатите от анкета на организация Метропол, известна с това, че предвижда загубата на Истанбулската община от ръководещата Партия на справедливостта и развиването преди три години.

Анкетата е извършена през месец януари 2022 година особено за отношението на турските жители по въпроса за участието на страната в НАТО във връзка със 70-годишнината от присъединението на Турция към Алианса.

На въпрос “Трябва ли Турция да продължи да бъде член на НАТО или да напусне Алианса? ”, 24 на 100 от интервюираните са дали отговор, че Турция би трябвало да напусне НАТО.

Процентът на хората, които са споделили, че нямат мнение по въпроса, е 15,6 на 100.

Турция се причисли към НАТО през 1952 година Нейната войска е втора по бройка в Алианса, заради което има значим принос в интервенциите и задачите на НАТО.

Контролът на Турция върху проливите Босфора и Дарданелите, които са вратата към Черно море, изведе на напред във времето значимостта й и в руско-украинската война.

Турция не затвори въздушното си пространство за съветските самолети, както направиха доста страни, само че затвори проливите за прекосяване на бойни кораби на Русия, спазвайки конвенцията от Монтрьо, с цел да предотврати ескалацията на спора. 

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година разрешава на Турция да ограничи директното прекосяване на военни кораби през проливите по време на война, само че има уговорка, която освобождава от това ограничаване кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР