Над един трилион евро от разходите на ЕС не се

...
Над един трилион евро от разходите на ЕС не се
Коментари Харесай

Сметната палата на ЕС: Фондове за 1 трилион евро се изразходват непрозрачно

Над един трилион евро от разноските на Европейски Съюз не се одитират вярно в границите на " прекомерно комплицирана " система, съобщи през днешния ден надзорният орган на блока.

Франсоа-Роже Казала, член на Европейската счете палата (ЕСП), който управлява последния одит на Европейски Съюз, разкритикува " непрозрачността " на системата и " неналичието на ясна отчетност ".

Базираната в Люксембург ЕСП прави одит на бюджета на Европейски Съюз, само че посочи, че нараства броят на извънбюджетните и други принадлежности за финансиране, върху които тя не упражнява контрол.

Казала съобщи, че сумата от един трилион включва 500 милиарда евро по Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС).

ЕМС е основан през 2012 година, с цел да разреши на изпитващите финансови усложнения страни от еврозоната достъп до пазарите и да улесни отпущането на заеми при субсидирани лихви.

Одиторите обявиха в отчета си, че броят на инструментите се е " умножил през последните 15 години " и приканиха Европейски Съюз да ги интегрира.

" Това е въпрос на либералност ", акцентира Казала, защото Европейският парламент също няма контрол.

По-голямата част от инструментите са " основани най-вече, с цел да се реагира допустимо най-бързо на рецесии ", съобщи ЕСП, визирайки войната на Русия против Украйна, почнала предходната година, пандемията от ковид и дълговата рецесия в еврозоната през 2008 година

Одиторите споделиха на Европейската комисия да хвърли светлина върху финансовия въртоп със собствен личен отчет през идната година.

В изказването си Комисията съобщи, че " приема за сведение " отчета и упорства, че финансовият пейзаж " постоянно е бил в цялостно сходство с разпоредбите ". /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР