Над 97 068 бежанци са регистрирани под временна закрила у

...
Над 97 068 бежанци са регистрирани под временна закрила у
Коментари Харесай

Украинците, настанени в хотели, трябва да бъдат прехвърлени във ведомствени бази до 1 юни

Над 97 068 бежанци са регистрирани под краткотрайна протекция у нас. В страната обитават 102 032 жители на Украйна - това е колкото област Шумен. Това сподели на брифинг в Министерски съвет Мариана Тошева, която оглави Държавна организация за бежанците към Министерски съвет и управлява координационната група.

По думите ѝ завършва фаза 1 - настаняването в хотелите. В ход е подготовката по какъв начин настанените в разнообразни хотели да бъдат трансферирани безпроблемно към други места за настаняване. Това би трябвало да стане до 1 юни.

Около 33 000 места сега са налични - ведомствени и общински бази. Продължава идентифицирането на нови места, увери Тошева. Отправено е искане към други ведомства да дават бази, с цел да бъдат настанявани там хора. Министерство на превоза ще направи плановете по какъв начин те да бъдат превозени към съответното място за настаняване.

Някои от базите имат потребност от леки поправки, други по-сериозни. В момента в хотелите са настанени над 59 000. Усилията са да се намерят задоволително места за всички хора.

Потокът от бежанци от Украйна към на е намалял. Агенцията има подготвеност за до 70 000 души. Най-лошият вид е хората да се настаняват в спортни бази, само че напъните са те да имат естествен покрив.

Част от украинските жители, изключително тези, които имат към този момент работа, са показали предпочитание да си намерят жилище или да живеят чартърен.

Украинците ще бъдат здравноосигурени от 26 април, добави още Тошева.

Разчетите на разходваните средства ще бъдат предоставени към структурите на Европейски Съюз и се чака, че огромна част ще бъдат възобновени, сподели още Тошева.

Тя съобщи, че Агенцията за бежанците е потърпевша от хакерска офанзива и към този момент втора седмица няма сървъри, не може да се вършат разплащания. Единствената система, която не е наранена, е системата " бежанци ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР