Над 90% от хората в България не знаят до кога

...
Над 90% от хората в България не знаят до кога
Коментари Харесай

Над 90% от хората не знаят до каква възраст се използва детско столче в автомобила

Над 90% от хората в България не знаят до по кое време е наложително потреблението на детско столче в автомобила, а точно до постигане на 150 cm височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20% от родителите признават, че не слагат предпазен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка.

Данните са от национално изследване и демонстрират потребността да стигнем до бъдещите и сегашни родители като по-добре да им разбираем какъв брой значимо е да съблюдават разпоредбите за сигурност. Това акцентира заместник-председателят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Анжелина Тотева при старта на осведомителна акция в профилираните магазини за детски артикули. Инициативата е на държавната организация и се осъществя взаимно с магазините от веригата „ Комсед “.

От през днешния ден в 24 магазина в цялата страна в секцията, където се продават детски столчета, ще бъдат сложени специфични осведомителни табла с най-важната информация, която родителите би трябвало да знаят – какви типове столчета има; по какъв начин би трябвало да се инсталират за по-голяма безопасност; до каква възраст се употребяват и какъв брой значимо е детето да бъде оптимално добре обезопасено в транспортното средство.

„ Много родители отделят месеци да изберат най-хубавата бебешка количка. Много по-важно е обаче да отделят най-малко същото време на детското столче, което ще купят, тъй като то е директно обвързвано с сигурността на детето “, акцентира Анжелина Тотева. По думите ѝ хората в България осъзнават значимостта на столчето, само че са склонни да вършат взаимни отстъпки, доста постоянно заради не добра информираност. Затова таблата съдържат и други препоръки свързани с практичната приложимост и значимостта от слагане на предпазен колан да вземем за пример.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка инсталирана назад на придвижването, толкоз по-голяма е сигурността му, поучават специалистите. Друго главно предписание е, че в случай че детето или бебето се вади от седалката, транспортното средство първо би трябвало да спре. Коланът на задната седалка е наложителен, само че до постигане на нужната височина детето би трябвало да употребява и специфична повдигаща седалка, тъй като в противоположен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за сигурност.

„ Над 30 хиляди клиенти посещават комерсиалните ни обекти в цялата страна всеки месец, а неповторимите визити в интернет уеб страницата ни надвишават 5 хиляди на ден - всички те ще могат да се срещнат със препоръките за повече сигурност на децата, когато са на път “, акцентира Галина Гавраилова, изпълнителен шеф на „ Комсед “. Тя добави, че информацията ще бъде скъпа освен за хората, които възнамеряват да купуват детско столче, само че за всички родители. „ Дългогодишната ни работа ни е убедила, че българският родител търси постоянно на-доброто за своето дете и се надявам, че с тази взаимна самодейност ще ги научим на потребни препоръки и може би на обстоятелства, които до в този момент не са знаели “, акцентира още шефът на комерсиалната верига.

От ДАБДП се надяват и други вериги и профилирани магазини да се включат към самодейността, като планът за направа на таблата ще бъдат предоставяни за свободно прилагане. Вече са почнали и диалози с други евентуални сътрудници на самодейността, стана ясно по време на старта на акцията.

Анализът на пътнотранспортните катастрофи с деца през годините демонстрира, че близо 2/3 от съдбовните произшествия с деца на пътя са точно като пасажери, а не като пешеходци или велосипедисти. Това постанова потребността от повече целенасочени старания за повишение информираността и на родителите, с цел да бъдат оптимално предпазени децата им в автомобила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР