Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в

Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в ...

Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса.

Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в най-големия хакатон в България, организиран от Power of BG и посветен на решаването на проблемите с коронавирус кризата и последствията й у нас.
15 финалисти спечелиха 15 000 лева за идеите си, а организаторите създават фонд за последващо финансиране и подкрепа на работещи проекти за справяне с коронавируса.
Състезанието събра идеи и предложения от цяла България, фокусирани в три направления: “Спаси животи“, „Спаси общности и групи от хора“, „Спаси бизнеси“. Участниците имаха 48-часа, за да развият концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи у нас. В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи предприемачи и експерти от различни професионални сфери в страната, в това число медицина, образование, социални дейности и др., избра 15-те най-добри идеи.
Сред отличените концепции бяха: платформа за онлайн лекарски консултации, проект, улесняващ работата на доброволците, софтуер за доставки от супермаркетите, видеа за поддържане на фитнес форма вкъщи и консултации за психично здраве по време на карантината. Журито хареса също проект за софтуерна платформа за мониторинг на болниците в България, която ще следи и събира данни за наличности на артикули и леглова база и ще предлага профили на лекари, складови отговорници, дарители и министерства, за да следи поддържането на консистентни данни.
Отборите работиха също по казуси зададени от Столична община и от Министерство на труда и социалната политика, които подкрепиха инициативата.
От организаторите обявиха, че има събрани още 10 000 лева от компании, които допълнително са подкрепили инициативата. Те ще влязат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици, когато 15-те отбора ще презентират докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.
Организаторите на хакатона не спират дотук. Планира се разрастване на инициативата и за в бъдеще чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.
„Хакатонът е само началото. Нашата идея е да оставим една силна екосистема, една силна общност, която се стреми да решава истински проблеми в България,“ сподели коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.
За гост-презентатор на финалите бе поканен Пол Оливие, директор на швейцарската неправителствена организация PersonalData.IO и участвал в разгадаването на аферата с Cambridge Analytica. Той презентира пред аудиторията какви са начините за моделирането на епидемията в сегашната ситуация на базата на информацията, получена от кризите с Ebola и SARS-CoV, както и отговорът на обществеността към проблема.

Източник: actualno.com