Над 81% от избирателите гласуваха за Касъм-Жомарт Токаев на предсрочните

...
Над 81% от избирателите гласуваха за Касъм-Жомарт Токаев на предсрочните
Коментари Харесай

“Облаците се сгъстяват”. Защо Токаев е преизбран за президент на Казахстан

Над 81% от гласоподавателите гласоподаваха за Касъм-Жомарт Токаев на предварителните избори при интензивност от близо 70%. Нито един от петимата съперници не означи даже 3,5 на 100. Трябва да се означи, че претендентите даже не харчеха пари за акция: безспорният любимец беше явен. Какво я чака републиката през идващите години?

Гръмка победа

Според Токаев народът му има доверие като президент и това е най-важното. Той даде обещание да продължи политическите и стопански промени, с цел да построи мощна и обективна страна.

Първият задграничен водач, поздравил Токаев беше таджикският президент Емомали Рахмон. След това - ръководителите на Узбекистан и Киргизстан Шавкат Мирзийоев и Садир Жапаров. Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев също се свърза с наследника си. Според него подобен безапелационен резултат е несъмнено доказателство за непоклатимата религия на казахстанците в започнатите промени.

Ръководителят на Русия Владимир Путин назова предоставения мандат на доверие на водача на Казахстан " изумителен ", откриващ нови благоприятни условия за развиване на страната. В същото време той е убеден, че връзките сред Москва и Астана ще продължат да се усъвършенстват в духа на стратегическо партньорство и съюз. Президентът на Китай Си Цзинпин се надява на сполучливото реализиране на плана " Нов Казахстан ", за който Токаев непрекъснато приказва от началото на годината.

Мисията за наблюдаване на Оперативно-наблюдателно дело не откри нарушавания по време на изборите. По-специално, представителите на Челябинска област на Русия Александър Воробьов и Александър Антропов означиха откритостта и прозрачността на процеса, въвеждането на софтуерни нововъведения и сериозната разяснителна работа измежду популацията. Единствено представителите на ОССЕ оцениха отрицателно миналия избор. Ръководителят на задачата Урсула Гачек се оплака най-много от преброяването на бюлетините и неналичието на конкуренция.

Бъдещето на Казахстан

Според новата конституция на Казахстан това са последните избори на Токаев. Той ще управлява страната седем години, след което ще трансферира пълномощията на собствен правоприемник. Президентът е убеден, че това време ще бъде задоволително за осъществяване на плануваните промени и идващите ръководители на републиката ще могат да се съсредоточат непосредствено върху резултата. В същото време в страната са обещани предварителни парламентарни избори преди края на годината: чака се в тях да вземат участие опозиционни сили, които преди този момент не са участвали в Законодателното заседание.

В предизборната си стратегия Токаев даде обещание да построи " Нов Казахстан ", който да се основава на правилата на универсалната правдивост. Предишният формат на републиката престана да го устройва след всеобщите митинги през януари 2022 година, които за малко да завършат с държавен прелом. Оттогава доста се промени в Казахстан: столицата още веднъж се назовава Астана, Назарбаев загуби съвсем всичките си привилегии, а роднините му - забележителна част от капиталите.

Според формалната версия зад опита за прелом може да стои шефът на КНБ и някогашен министър председател Карим Масимов, който дълго време беше член на близкото обграждане на първия президент. Процесът против него стартира на 18 ноември, т.е. в навечерието на президентските избори. Назарбаев от своя страна съпостави някогашния си сътрудник с Юда.

Междувременно протестиращите предявяват съществени искания към целия социално-икономически модел, развил се в Казахстан след оповестяването на независимостта. Хората не бяха удовлетворени от ниските заплати, фиктивните избори, корупцията, Кодекса на труда, съгласно който имаше повече отговорности, в сравнение с права. Мнозина показаха недоволството си, че Назарбаев и неговите родственици са на власт. Отстраняването му оказа помощ за понижаване на протестната вълна, само че хората към момента чакат дълбоки демократични промени.

Криза след рецесия

Експертите считат, че предварителните президентски избори в Казахстан ще укрепят вертикала на властта. През 2023 година Токаев ще има потребност от него освен за осъществяване на промени, само че и за превъзмогване на провокациите, които не са изчезнали след потушаването на януарските митинги.

Станислав Причин, старши теоретичен помощник в Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО на РАН, отбелязва, че обстановката в Казахстан към момента е много комплицирана. На първо място, управляващите не съумяват да разпределят заслужено приходите от продажбата на естествени запаси: средствата се оказват главно в джобовете на стеснен кръг хора. Освен това някои райони се развиват доста по-бързо от други. Всичко това се изостря от нестабилната политическа обстановка.

" Както януарските събития демонстрираха, в Казахстан има сериозен всеобщ протестен капацитет. Освен това има скрита съпротива измежду чиновниците от ерата на Назарбаев, които в този момент са без работа ", изяснява Притчин.

Чингиз Лепсибаев, ръководител на публичната фондация Евразийски експертен съвет, споделя, че Токаев е наясно с проблемите и желае да укрепи властта си колкото е допустимо повече, с цел да се оправи с тях. „ Досега той беше президент, който в действителност е назначен от Назарбаев. Освен това през 2021 година Народното събрание беше определен при други политически условия и партията на първия държавен глава завоюва там. Сега Токаев най-сетне се утвърди като самостоятелен политик “, показва специалистът.

Лепсибаев счита, че Токаев бърза с политическите рокади, защото чака началото на икономическа рецесия през 2023 година Невъзможно е да се забавят започнатите промени - може да няма различен миг за тяхното осъществяване. Затова президентът на Казахстан ще се нуждае от повече власт, в сравнение с имаше през миналата година.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР