Над 800 души са посетили пещера Добростански бисер край Асеновград

...
Над 800 души са посетили пещера Добростански бисер край Асеновград
Коментари Харесай

Над 800 души са посетили пещера Добростански бисер за месец

Над 800 души са посетили пещера " Добростански бисер " край Асеновград за месец (от деня на отварянето й за гости до момента). Приходите за този интервал, макар карантинните ограничения, са в размер на близо 3 200 лв. от входни такси и към 650 лв. от продажби на продукти в обекта.
Пещерата продължава да притегля от ден на ден хора, предлагайки на вниманието и погледите на посетителите забавни формирания. Тя е дребна, само че природата е изваяла най-различни изображения. Вътре могат да се видят сталакмити, сталактити, сталактони. Има и дребни езера. В тях се образуват бисерчета, които могат да съществуват единствено там. Напускайки естествената си среда, те се унищожават. В пещерата има и разнообразни фигури, които всеки един клиент може да оприличи съгласно въображението си - плачеща майка, заек, вълк и други.
" Добростански бисер " се намира на 5 километра от село Добростан, община Асеновград. Пътят е асфалтиран и стигайки до към този момент нефункциониращата хижа " Марциганица ", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра вървене пешком. До пещерата се стига за към 20-30 минути по маркирана туристическа пътека. Тя продължава до село Югово и от там - до някогашната хижа " Пашалийца ". Пещерата е проучена за пръв път през 1963 година 10 години по-късно тя е картирана, а през 90-те години на предишния век се стопанства от Туристическо сдружение " Безово ". На Оперативна програма " Туриъм " към община Асеновград е предоставена през 2018 година
Обектът работи за туристи в петък, събота и неделя, на всички празнични дни и по предварителна поръчка за не по-малко от 15 души през делничните дни. " Добростанския карстов регион е вторият по благосъстояние на пещери след карлуковския. Броят на картираните надвишава 250, като в част от тях през зимата се откриват прилепи. Това са " Иванова дупка ", " Каргина дупка ", " Иванова вода " и " Добростански бисер ". Сред извънредно известните са и " Дружба ", " Ледница " (където снега се задържа чак до юни - юли) и " Капчика " (тя се намира над коритото на река Сушица и там са открити рисунки от първобитни хора на кон, козел и елен) ", изясни Димитър Кирков - шеф на Оперативна програма " Туризъм " към община Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР