Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в

...
Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в
Коментари Харесай

Оборотите на заведенията са паднали с 80% след въвеждането на зеления сертификат

Над 80% спад на оборотите в заведенията се следи в първите два дни, откакто " зеленият документ " стана наложителен за посещаване на местата за хранене и развлечения. Това демонстрират данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Спадът е симетричен на имунизираните българи - при 20% имунизация, 80% спад на оборота. Такава рецесия в бранша не е имало през последните повече от 30 години, настояват от трите браншови организации.

Те декларират, че ще се включат в митинга на бизнеса, който стартира в 15 часа на 28 октомври в цялата страна под надпис " Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! ".

Въпреки че по-голяма част от сектора постави съществени старания и обезпечи личен състав, който да дава отговор на условията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения у нас нямат нито една резервация дневно, настояват от сектора.

В изискванията на стремително възходящите цени на ток, горива и хранителни артикули и с доходи, които даже не се приближават единствено до битовите разноски, бизнесът е жертван, показват БХРА, СЗБ и БАЗ. Според тях затворените обекти се усилват с всеки минал ден.

Ресторантьорският отрасъл счита, че тоталното обезлюдяване на заведенията е разследване на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той дискриминира няколко бранша от българската стопанска система, като ги задължи да работят единствено с личен състав и клиенти със " зелен документ ", само че остави отворена по-голямата част от страната и по този метод множеството хора не желаят да се снабдят с документа само, с цел да отидат на кафе, спектакъл, кино или фитнес, твърди браншът.

Той напомня, че е за въвеждане на " зелен документ ", само че той да е годен за цялото общество, а освен за обособени браншове, които са обречени по този метод на крах.

Напомня, че Министерството на здравеопазването е отказало да дава " делен документ " за антитела, само че в това време издава документ след първа ваксина, което е в прорез с всички европейски практики и е казус.

Освен това разпространяването на " безплатните " бързи проби за по 10 лева все още е бутиково и няма всеобщ достъп до тях.

В държавната и общинска администрация няма условие на " зелен документ ".

Гратисен интервал, с цел да се настрои бизнесът към новите правила не беше даден. Няма и стопански ограничения за поддръжка на засегнатите сектори.

Неясно е какво се случва с хората, за които не е целесъобразно да се имунизират, заради болести и рекомендации на персонални лекари и експерти.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР