Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние

...
Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние
Коментари Харесай

Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние на слънчевите лъчи всяко лято

Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното въздействие на слънчевите лъчи всяко лято. За да има резултат обаче, целесъобразно е слънчевите бани да бъдат в часовете до 11:00 ч. и след 16:00 ч. като са съпроводени с щедро мазане с хидратиращ крем с висок фактор на слънцезащита, разяснява доцент Весел Кантарджиев, шеф на Клиника по дерматология на ВМА.

Атопичният дерматит има безчет лица – от алено петънце, през пъпка и плака, до ужасяващ мехур. Обикновено се обостря на няколко месеца. А подлото – че даже самите пациенти не могат да уловят " логиката " на. И не знаят по кое време още веднъж ще " паднат в клопката " на сухата и възпалена кожа, която сърби безмилостно.

Заболяването нападна разнообразни зони. Тази наклонност е изключително присъща за по-възрастните пациенти. Най-уязвими са по-нежните сектори на кожата – към очите, глезените, предмишниците и подбедриците, както и сгъвките на лактите и коленете.

При децата обаче изумените зони са други. В 80% от случаите първата му изява е точно в най-ранна детска възраст. Лезиите тогава нормално са по бузите, челото, скалпа или шията. За жал при децата и недоволствата са по-тежки. Най-често се появяват зачервени петна, които стартират да се лющят. Не е изключено да има и мехури – дребни или огромни, които с времето се пукат. При някои деца се следят и ранички, разяснява още доцент Кантарджиев.

Най-коварно при атопичния дерматит е разчесването на лезиите. Появяват се рани, които елементарно могат да се инфектират. Агресивните перилни препарати също могат да обострят атопичния дерматит, акцентира експертът и предлага на пациентите си още да се обличат в естествени материи, да спят в памучно долни дрехи и вземат ограничения против домашния прахуляк, тъй като микрокърлежите в него утежняват недоволствата.

Фототерапията пък е форма на лекуване, при което се гълтам изкуствена ултравиолетова светлина от забележимата част на спектъра и е един от най-щадящите и ефикасни способи за лекуване на атопичния дерматит, който в множеството случаи има огромен резултат върху противоположното развиване на появилите се лезии и предотвратява появяването на нови. Клиниката ни по дерматология разполага с съвременен бранш, в който могат да се правят разнообразни типове фототерапия, акцентира доцент радостен Кантарджиев.

По думите му, слънцето работи благотворно на близо 9 от 10 пациенти с атопичен дерматит. Затова плажът е дейно лекарство за хората, които живеят с неприятната диагноза. Стига, несъмнено, да не " събират слънце " в най-горещото време – от 11:00 до 16:00 часа.

Важно е, преди да се изложат на лъчите, да хидратират щедро кожата си със слънцезащитен крем, припомня още кожният лекар.

Всяка година кожните лекари от ВМА организират безвъзмездни съвещания на пациенти с това заболяване, като задачата е да им се презентира най-модерното и налично лекуване за тях.
Кампанията ще бъде в границите на два дни – 28-29 юни, от 09.00 до 12.00 ч. Прегледите ще се организират в кабинет №219, намиращ се на етаж 2 в Поликлиниката на лечебното заведение, като е належащо да бъде направено авансово записване на телефони 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, сред 08.00 и 14.00 часа, до привършване на авансово избраните часове.
Не се изисква направление от персоналния доктор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР