Над 8 милиона души по целия свят вече са доказано

...
Над 8 милиона души по целия свят вече са доказано
Коментари Харесай

Развитите страни с най-висока смъртност от коронавирус на милион население

Над 8 милиона души по целия свят към този момент са потвърдено инфектирани с ковид. Това сочат формалните данни, изнесени от Worldometers. Повече от половината – над 4,1 милиона от тях към този момент са оздравели, а смъртните случаи са над 436 000 души.
Интересно е обаче да се види статистиката, отнасяща се до брой умряли на милион население. В челото на тази печална ранглиста прави усещане, че се подреждат едни от стопански най-развитите страни в света. Тук са Сан Марино, Белгия, Андора, Англия, Испания, Италия, Швеция, Франция, Съединени американски щати и Нидерландия. Важно е да се означи, че при по този начин наречените страни-джуджета Сан Марино и Андора това може да се изясни с извънредно ниския брой население – двете страни имат общо към 110 000 поданици, както и с разположението им до огнища като Италия, Франция и Испания.
За Белгия да вземем за пример, при 11,5 милиона население досега има 60 100 случая и 9 661 жертви. Това прави стряскащите 834 умряли на милион население. В Испания и Италия този индикатор се движи в границите 570 – 580 на милион. В Съединени американски щати – 356 на милион. За даваната постоянно за образец от последователите на демократичните тактики за справяне с COVID-19 Швеция статистиката също е стряскаща – 484 на милион души. В прилежащите страни, които одобриха строги ограничавания, нещата стоят доста по-добре – за Дания този индикатор е 103, за Финландия – 59, а за Норвегия – 45, което е съвсем 11 пъти по-малко от Швеция.
За съпоставяне, за всички страни по света междинната стойност, която Worldometers дава, е 56 на милион население. Важно е да се означи, че за България тази стойност е 25 на милион, като това е над 33 пъти по-малко от Белгия. По този индикатор страната ни се подрежда на 74 място от общо 215 страни, които са записали случаи на заболяването. На Балканите с по-малко умряли са Гърция, Черна гора и Албания. В Европа пък единствено 10 страни имат по-малка смъртност от България.
Интересно е също да се означи, че от общо 48 страни в Европа, измежду първите 17 няма нито една от Източния блок. Учени неведнъж дебатираха по въпроса за какво Източна Европа е много по-слабо наранена от вируса, като и досега на процедура няма еднопосочен отговор на този въпрос. Според някои заслуга за това има БЦЖ имунизацията, прилагана прецизно през социализма, съгласно други – релативно по-ограничените пътувания на източноевропейците. Факт е, че даже при Молдова и Северна Македония, които са на първо време по този индикатор от тази част на Европа – надлежно на 18 и 20 място, смъртността е към 100 души на милион население. Сравнено с Белгия, Англия и Испания, това е сред 6 и 8 пъти по-малка смъртност. Дори Русия, където досега са инфектирани над 537 000 души, жертвите са към 7 000, което прави смъртност от 49 на милион.  
Извън Европа в една от най-тежко засегнатите страни – Иран, смъртните случаи са 107 на милион, в Канада – 217, в Еквадор – 221, а в Бразилия – 204 на милион. Прави усещане, че към този миг смъртността в Африка е ниска, като в една от най-засегнатите страни на континента - Република Южна Африка, тя е 25 на милион, което е идентично с България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР