Над 7500 души участват на Сурва 2019“Над 7500 участници ще

...
Над 7500 души участват на Сурва 2019“Над 7500 участници ще
Коментари Харесай

Над 7500 души участват на „Сурва 2019“

Над 7500 души вземат участие на „ Сурва 2019 “
Над 7500 участници ще дефилират на 28 интернационален фестивал „ Сурва “ в Перник, който се открива на 25 януари. Това стана ясно по време на конференция в София, на която от общината показаха детайлности за програмата на тридневния конгрес, съобщи кореспондент на БГНЕС. Фестивалът е под патронажа на Министерство на културата.

Тази година над 600 души повече са се записали. Ще има представители на 40 общини от 17 области. Началото на спортните дефилета е на 26 януари от 10:00, които ще продължат и на 27 януари.

В първия ден на фестивала ще се организира интернационален теоретичен конгрес „ Делниците и маските “. Среща са удостоверили изтъкнати културни антрополози, историци от България, Литва, Македония и Сърбия.

Направена е креативна забавачница и място за разработване на маски. През деня за феновете на обичайна българска храна ще има кулинарни демонстрации. Вечерта завършва с факелно шествие. Официалното закриване е на 27 януари от 18:00 часа.

Този обичан за страната ни бит е част от културното нематериално завещание на ЮНЕСКО. По-важното е, че е вписан в сърцата на генерации българи. Празникът ни припомня на античните ритуали на преследване на злите духове посредством маски и огън в миг на значим витален преход, означи заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Фестивалът „ Сурва “ е прочут и по света. Показахме го с фотоизложба на 19 януари в българския културен център „ Магура “ в Чикаго. Изложбата ще бъде и на други места по света. Там, където има българи, там е и България, сподели кметът на Перник Вяра Церовска.

Много се надяваме всичко непокътнато като обичаи и традиции на интернационалната конференция обичаят „ Сурва “ да бъде пречупен през университетския взор, съобщи шефът на Регионалния исторически музей в Перник Венцислава Крумова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР