Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се

...
Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се
Коментари Харесай

МФ: Над 750 млн. лева на данъкоплатците ще се изразходват непозрачно от частни болници

Над 750 млн. лева от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните лечебни заведения непрозрачно , откакто Народното събрание отхвърли европейските условия частните лечебни заведения да организират открити търгове за финансираните от Здравната каса медикаменти, консумативи, медицински произведения други

Това обявиха от пресцентъра на Министерството на финансите /МФ/ в обявено до медиите. Предложението на ведомството за смяна в Закона за публичните поръчки /ЗОП/, което беше отхвърлено при гласоподаване на депутатите в Народното събрание, беше и частните лечебни заведения, които употребяват пари от Здравната каса, да ползват същия закон при техните покупки.

Министерството на финансите е изготвило разбор, съгласно който през предходната година
данъкоплатците в България са заплатили 2,04 милиарда лв. посредством своите вноски, на всички лечебни заведения в страната за обезпечаване на медикаменти, консумативи, медицински произведения и др .

Тази сума не включва възнаграждение на труда на медицинските експерти в частните, държавни и общински лечебни заведения, а единствено парите на данъкоплатците, които се употребяват за стоките и услугите, които лечебните заведения закупуват от външни снабдители . Поне 750 млн. лева от тях, или 37% от тези над 2 милиарда лв.., данъкоплатците заплащат на частни лечебни заведения .

Независимо че лечебните заведения са благосъстоятелност на частни лица , тези средства са обществен запас и е наложително да се разходват транспарантно, в изискванията на равнопоставеност и свободна конкуренция, което се реализира посредством доставки по Закона за публичните поръчки. Именно по тази причина Европейският съюз е въвел условие всички лечебни заведения, които разходват обществени средства , да ползват при покупките си разпоредбите на Закон за обществените поръчки, без значение дали са частна, общинска или държавна благосъстоятелност.

С отхвърленото предложение на МФ се дава право на частните лечебни заведения да не престават да разходват тези средства без конкуренция, гласност и бистрота , които да подсигуряват оптимални цени. Това беше гласувано, без значение че против страната ни е почнала процедура за нарушаване на европейското право, по отношение на използването на това изключение до момента.

Конкретен образец за острата потребност от свободна конкуренция при разходване на парите на данъкоплатците е доставката на лекарственото вещество „ Пеметрексед “, което се употребява при лекуване на рак на белия дроб .

През май месец тази година Здравната каса е заплатила на частните лечебни заведения общо 138 887 лева за това лекарств о, а за съвсем същото количество в държавните лечебни заведения – единствено 9 638 лева, т.е. цената на единица лекарствено вещество е 12,4 пъти по-висока в частните лечебни заведения . Това не е изолиран случай, а наклонност, която се регистрира при доста от доставките на медикаменти, медицински произведения и консумативи .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР