Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в

...
Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в
Коментари Харесай

Над 700 каталунски кметове се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума

Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в събота в Барселона, с цел да изразят решителността си да провеждат референдум за самостоятелност на испанската област, макар че Констутиционният съд замрази процедурата до момента в който преглежда иск на централното държавно управление, съобщи Франс прес.

Над 2/3 от каталунските кметове към този момент обявиха, че ще дават общински пространства за планувания за 1 октомври избор.

В сряда основната прокуратура на Испания подреди на прокурорите в Каталуния да изпратят призовки на кметовете, които считат да спомагат за " организирането на това нелегално гласоподаване " и да им издигнат обвинявания. Ако кметовете не се явят на призовката, те може да бъдат задържани.

В демонстрацията участваха шефът на каталунското държавно управление Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък министър председателят Мариано Рахой съобщи по адрес на сепаратистите: " Не подценявайте силата на испанската народна власт. Правовата страна работи. " " Не подценявайте силата на каталунския народ ", отвърна му Пучдемон в събота.

Сепаратистите разполагат с болшинство в районния парламент на Каталуния от 2015 година, само че каталунците са мощно разграничени по въпроса за независимостта, отбелязва Франс прес. На районните избори прди две години сепаратистите получиха 47.6% от гласовете, а партиите, които желаят Каталуния да остане в Испания – 51.28%.

Затова пък болшинството поданици на Каталуния желаят да могат да изразят мнението си за бъдещето на региона посредством референдум. Лявата кметица на Барселона, където сепаратистите са малцинство, изрази в събота солидарността си с подкрепящите референдума кметове, като ги одобри в кметството на града.

Ада Колау и кметството на Барселона заобикалят да се месят директно в организацията на референдума, само че тази седмица оповестиха, че жителите на града ще могат да гласоподават на 1 октомври. Пучдемон след това разгласи, че е постигнал съглашение за това с градските управляващи на Барселона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР