Над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в

...
Над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в
Коментари Харесай

Кънчо и Катя, които изгоряха в Солинген заедно с децата си. След ...

Над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в памет на починалото четиричленно семейство от България, оповестяват доста медии. При пожара в този немски град предходната седмица пострада още едно семейство от България. Както написа булевардният " Билд ", починалите Кънчо Ж., Катя Ж. и двете им деца Галя и Емили живеели на таванския етаж, а на долния трети етаж било настанено другото българско семейство, което в апогея на пожара нямало различен излаз, с изключение на да скочи от прозорците. Бащата с дете в ръце паднал върху покрива на паркиран автомобил, майката - на тротоара. За настоящето им положение няма вести, написа Александър Андреев в

Четирима души умират в пожар в Германия. Оказват се български жители от турски генезис. На тази гибел реагират не българските, а турските управляващи. Германия пък открива, че пожарът е бил тенденциозен, само че споделя, че няма данни за ксенофобски претекстове. В тази история нищо не е наред, написа пък Диана ИВанова в

„ Удари ме право в сърцето “, гласът на Бенгю трепери, дамата се занимава с проблеми на миграцията в Германия.

 

Научила е за гибелта на българско семейство в град Золинген, прочут в България и като Солинген. Загинали са татко (на 28 г.), майка (29 г.) и две девойки - на 3 години и на 5 месеца. Казват се Кънчо, Катя, Галия и Емилия.

 

Загинали са в пожар в жилищна постройка на повече от 100 години и с дървено стълбище.

 

Прокуратурата съвсем незабавно оповестява, че палежът е най-вероятно тенденциозен. Установила е, че е бил употребен така наречен ускорител за пожари, защото единствено за пет минути пламъците са обхванали съвсем цялата постройка.

 

Струва си да се напомни какво става в Солинген през 1993. Така ще се схванат по-добре думите на Бенгю за удар „ право в сърцето “.

 

През нощта на 28 против 29 май 1993 година в Солинген е осъществен палеж, породен от четирима десни екстремисти, откриват управляващите. В пожара умират пет девойки и млади дами. 28-годишната Гюрсун Индже умира, откакто скача от таванския прозорец на къщата на улица Untere Wernerstrasse 81.

 

Четирима души са изгорени в нея: 18-годишната Хатидже Генч, 9-годишната Хюля Генч, 4-годишната ѝ сестра Сайме и 12-годишната Гюлюстан Озтюрк, която е пристигнала на посетители от Турция.

Причината за визитата е празникът Курбан, който е трябвало да се състои ден по-късно. Момичетата са получили нови облекла, които са лежали до леглата им дружно с дребни дарове. Сайме е получила и място в детската градина, от което била толкоз щастлива, че непрекъснато показвала писмото на баба си. Но в тази нощ животът на семейство Генч е бил погубен.

 

Солинген е алена линия. Малко преди този момент има подобен пожар в Мьолн. Германия е разтърсена. Турската общественост е надълбоко травматизирана, написа още " Свободна Европа ".

 

Редица медии в Германия, в това число " Шпигел " и " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", разгласиха репортажи от траурното шествие в събота в квартал Хьошайд на Солинген. Обществената медия WDR популяризира и няколко фотоси, на които Иглат Караджов и Джорджо Филипов, близки на починалите, държат техни фотографии. Пред WDR двамата споделят, че покушението в действителност е било против всички тях. Те самите, като хора с мигрантски корени, сега изпитвали боязън, тъй като постоянно се натъквали на неприязън поради произхода си. Двамата считат, че палежът е бил стимулиран от расистки възгледи, отбелязва " Дойче веле ".

 

" Без ненавист в Солинген! ", " Искаме следствие "

 

Фоторепортажите в германските медии демонстрират стотиците участници в шествието, които носят български и турски флагове. Агенция EPD съобщава, че хората са скандирали на немски и на български  " Искаме правдивост! ", " Без ненавист в Солинген! "  и " Искаме следствие ". От репортажа научаваме още, че до загражденията към опожарената постройка хората оставяли плюшени животни, цветя и запалени свещи. В шествието са взели участие представители на общината и благотворителните организации, както и дипломати от България и Турция. EPD отбелязва, че измежду участниците в траурната гала са били депутатът от българския парламент Халил Летифов и евродепутатът Илхан Кючюк.

 

" Тези двама политици съставляват ползите на турското малцинство в България - група, към която принадлежат и жертвите на покушението. От тази група е и тричленното семейство, което в нощта на пожара потърси избавление, скачайки от прозореца - и сега се намира в интензивното поделение ", оповестява организацията.

Германските медии напомнят, че фамилиите на починалите са помолили за " безмълвно траурно шествие ", а от тяхно име и кметът на града Тим Курцбах прикани да не се издигат политически послания. Той сподели, че всички желаят да изразят своето съчувствие и своята взаимност с околните на починалите и че не трябва да се позволява " злото да задуши сърцата ни ".

.

Не е ясно по какъв начин причинителят е проникнал в къщата

 

Прокурорът, който води следствието - Хериберт Кауве-Гебхарт, споделя, че екстремизмът като претекст не може да се изключи, само че към този момент улики в тази посока няма. Един краткотрайно арестуван млад мъж беше освободен още в петък след инспекция на алибите му, а пред WDR говорител на прокуратурата заяви, че действието било в областта на " междучовешките връзки ". Прокуратурата е провела многочасови разпити, в резултат от които стигнала до въпросното умозаключение. Прокурорите оповестяват още, че във въпросната 100-годишна постройка и преди е имало пожар.

 

Следствието допуска, че причинителят е разпръснал запалително вещество в подножието на стълбището, запалил го е в 2,47 през нощта, след което избягал. " Билд "  пише, че не е ясно дали причинителят е имал ключ от външната врата. Според булевардния вестник към 40 души незабавно алармирали пожарната, която пристигнала в 2,53. Пред медията един пожарникар изяснява, че при подобен палеж нагоре се издигат запалими газове, които под покрива могат да пламнат и по този начин да възникне второ огнище на пожара. Около три часа, когато пожарникарите към този момент гасели огъня, Кънчо Ж. позвънил на собствен братовчед и му споделил " Горим! ". Според " Билд "  това вероятно са били последните му думи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР