Над 70 български и още 40 чуждестранни и международни организации

...
Над 70 български и още 40 чуждестранни и международни организации
Коментари Харесай

110 наши и чужди организации подкрепиха БХК

Над 70 български и още 40 задгранични и интернационалните организации се оповестиха в поддръжка на Българския Хелзингски комитет и против настояването на ВМРО-БНД до основния прокурор от 30 септември за преустановяване на активността на правозащитната организация. В позициите на гражданските организации се показва, че сходни обществени офанзиви са неприемливи и съставляват опит гласът на жителите да бъде заглъхнал в услуга на политически ползи, се споделя в прессъобщение на БХК.
" Опитите за ориентиране на отрицателна социална сила към гражданските организации за това, че пазят правата на индивида и провеждат образования, е рискова наклонност, която покачва недоверието в гражданския бранш и има вцепеняващ резултат върху него. Дейността на гражданския бранш е в действителност белегът, че в България съществува гражданско общество и че то е част от открит публичен спор, който спомага за действието на демократичната и правова страна. ", се показва в отворено писмо до българските медии, подписано от 72 неправителствени организации , работещи в сферите на отбрана на човешките права и на природата.
БХК получи поддръжка и от задграничните си сътрудници и съидейници в правозащитната активност, в това число от Amnesty International. „ Това е невиждан опит от страна на властта да бъдат заглушени самостоятелните и сериозни гласове в България. Като страна членка на Европейски Съюз България има обвързване да съблюдава буквата на закона и чакаме основният прокурор изрично да отхвърли настояването за закриване на организацията “, съобщи зам.-директорът на Amnesty International за Европа Масимо Морати в публично известие.
„ Това не е първата офанзива против БХК от страна на националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация. Призоваваме българското държавно управление да не позволява сходно заплашване и недодялан напън над активността на БХК и гражданския бранш в България ", се споделя в обща позиция на 40 интернационалните организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР