Над 610 млн. лв. е здравната цена на пандемията от

...
Коментари Харесай

Кой плати здравната сметка за COVID-19

Над 610 млн. лева е здравната цена на пандемията от началото й досега. В сумата влизат платените от здравното министерство средства за ваксини, медикаменти, защитни дрехи и 1000 лева месечно за медиците, само че не и тестванията за инфекцията. На процедура цената е заплатена главно от еврофондовете и посредством здравните вноски на всички българи.
Премиерът в оставка Бойко Борисов има навика да се хвали какъв брой пари е платил за нещо в страната с фасон все едно ги вади от персоналните си спестявания. С сходен самоувереност от началото на корона рецесията съвсем ежедневно в общественото пространство се популяризира информация по какъв начин държавното управление е платило милиони за битката с вируса.

На процедура обаче милионите са били платени главно от еврофондовете и със здравните вноски на всички българи и особено в здравната част на рецесията не съставляват никакво задължение за държавния бюджет.

По систематизирани данни корона рецесията е коствала на здравното министерство и здравната каса над 610 млн. лева, като в сумата не влизат платените за проби за коронавирус средства. За това дали част от средствата са употребявани рационално занапред ще се дискутира.
Кой приготви лечебните заведения за рецесията? Автор: Капитал
В началото на пандемията дефицитите в лечебните заведения бяха големи - липсваха маски, защитни дрехи, инсталация за лекуване на болните. Това провокира вълна от дарения за клиниките и здравното министерство, като досега ясни обществени доклади по какъв начин тъкмо са изразходвани тези средства няма. Отчет има само за дарените 5.2 млн. лева на здравното министерство от март до края на юни предходната година.
Капитал - брой 17
Тъй като клиниките не бяха подготвени за пандемия, а плановите интервенции бяха неразрешени в началото за към два месеца, беше взето решение здравната каса да заплаща на лечебните заведения 85% от направеното през първите месеци на предходната година. Тези средства се водят по перо " работа в неподходящи условия " и повода за отпущането им е, без значение дали клиниките лекуват корона вирус или не, че те би трябвало да поддържат структурите си подготвени, с цел да се включат при възможна мощна корона вълна.

Това, което се вижда от данните на здравната каса, предоставени по реда на Закона за достъп до социална информация, е, че разумно стотици лечебни заведения са употребили помощта от 85% и няма месец, в който всички лечебни заведения да са работили с цялостния си потенциал. Да получаваш 85% значи, че не можеш да достигнеш банкет на задоволително заболели и си удовлетворен да получиш по-голямата сума, без да работиш или да работиш с повърхностен потенциал.

Здравната каса има контракт за работа по клинични пътеки с общо 356 държавни, общински и частни лечебни заведения, санаториуми, профилирани клиники и медицински центрове, в които се прави еднодневна хирургия.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР