Над 580 -годишна камбана отмерва времето в Кюстендил. Тя се

...
Над 580 -годишна камбана отмерва времето в Кюстендил. Тя се
Коментари Харесай

Камбана на повече от 500 години отмерва времето в Кюстендил

Над 580 -годишна камбана отмерва времето в Кюстендил. Тя се намира върху постройката на общината в града и към този момент стотици години не е серпантина да работи, което я прави неповторима. По думите на историци тя е единствената най-древна работеща камбана в Югоизточна Европа. Известно е, че има още 10 сходни, само че те са изложени в музейни сбирки.

Кюстендил

Уникалната камбана известна като „ камбаната на Радослав " датира от 1429г. Първоначално е била сложена в черквата Св.Никола, която не е непокътната. По късно през 1665 година е била върху часовниковата кула в Кюстендил, описа историкът Явор Митов.

Явор Митов - историк към РИМ -Кюстендил: Тази часовникова кула сега не е непокътната и когато тя била разрушена, камбаната през 1894 г.е била ситуирана на покрива на педагогическото учебно заведение, днешната постройка на община Кюстендил. Изключително рядко е да забележим тази камбана да е закачена на постройка, защото камбани от това време средновековни, най-често се срещат при археологически разкопки. Нашата камбана в Кюстендил е единствената, която още продължава да работи.
Този камбанен звън се чува на всеки кръговиден час, с помощта на часовников механизъм, с който е обвързвана камбаната. Много кюстендилци към момента си сверяват времето с градския часовник.
Гроздан Грозданов: Много хубаво бие, тая камбаната я чувам чак у дома, аз пребивавам в края на града до гимназията.Виолета Георгиева: Така че като вървиш из града, като чуеш едно, две, три, значи е три часа и без да искаш се ориентирате.
Историци пресмятат, че през стотиците години камбаната е направила над 7 млн. удара. Мелодичният ѝ звън се дължи на неповторимата ѝ направа от бронз и 5-те сантиметра дебелина на стената. Притесненията на експертите са, че не се знае още какъв брой удара може да издържи. Надяват се в бъдеще неповторимата камбана да бъде свалена от постройката на общината, с цел да се изследва по-обстойно, а по-късно да бъде изложена в градския музей, с цел да се резервира като скъп монумент на културата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР