Над 53 млн. лв. ще получи Община Сливен от държавния

...
Над 53 млн. лв. ще получи Община Сливен от държавния
Коментари Харесай

Сливен ще получи над 53 млн. лв. от държавния бюджет за реализиране на важни за града проекти

Над 53 млн. лева ще получи Община Сливен от държавния бюджет за осъществяване на значими за града планове, разгласи кметътСтефан Радев.

В края на предходната година, когато беше признат Законът за държавния бюджет за 2024 година, беше въведен напълно нов метод за финансиране на общински планове, написани в главната финансова рамка.

„ Всички общини приветстваме този метод. Това е нещо, за което от години се борихме. Надявам се новият метод на финансиране на тези планове да продължи и към този момент за идващите години да знаем авансово, че това ще е устойчивапрактика, с цел да имаме опция да се приготвяме в точния момент “, съобщи кметът Стефан Радев. Той посочи, че с новия механизъм, по който ще се финансират планове на Общината, се основава еластичност, т.е., описът с плануваните обекти няма да бъде финален и може да бъде допълван и поправен. Новият Закон за бюджета дава опция описът да бъде изменян до три пъти през актуалната година. Така по предложение на общините, плануваните обекти могат да бъдат заменяни с други, отлагани във времето или оттегляни.

Като най-съществен план, който следва да бъде изпълнен от страна на Общината, бе откроено асфалтирането и възобновяване на улиците в кв. „ Речица “. Предвидено е възобновяване на 20 км улична мрежа, планиране и създаване на няколко улици. За тези действия Община Сливен ще получи финансиране в размер на 19 млн. лева Предстои те да бъдат изпълнени след привършване на водния план на ВиК. По този метод ще се решат дългогодишни проблеми на над 11 хиляди поданици, които живеят в квартала. Паралелно с това, той ще придобие напълно нов и съвременен образ.

Друг значим план, за който Общината е получила финансиране в размер на 4.5 млн. лева, е замяна и реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа на село Гавраилово. С тези действия се планува да бъде решен главният проблем с водоподаването в обитаемото място. Общината е намерила трайно решение за водоснабдяването на още едно село. В Градско следва осъществяване на план за в допълнение водоснабдяване на стойност над 2.1 млн. лева

Ревитализацията на Колодрума в Сливен е другият огромен план, за който е планувано финансиране в бюджета и следва да бъде изпълнен. Вече няколко години Общината работи по амбициозното начинание. Над 16,5 млн. лева ще бъдат вложени в цялостното му възобновяване и превръщането му в мултифункционално оборудване. По думите на зам.кмета Камен Костов работата по обекта е в напреднал етап. Налице е механически план. Ще бъде сложена подобаваща настилка за тренировки и надпревари по пистово колоездене. Заедно с реновирането на пистата се планува допълнение на обслужващата постройка с нужните пространства за осъществяване на интернационалните надпревари и други събития. Предвижда се създаване на лекоатлетическа писта, BMX парк с извити рампи, мини футболно игрище, където ще има опция да се построява и ледена пързалка, както и разполагане на подиуми и въздържан екран за лятно кино. Предвижда се създаване на нови трибуни с потенциал до 1 400 места.

Следвайки сполучливия метод при благоустрояването на трите огромни квартала в Сливен – „ Дружба “, „ Сини камъни “ и „ Българка “, Общината подхваща още една амбициозна крачка в тази посока. Благоустрояване на региони в кварталите „ Клуцохор “, „ Дружба “ и „ Българка “. Заложените средства за тях са над 8 млн. лева Предвижда се възобновяване на алеи и тротоари, зони за отдих, детски и спортни площадки, фитнеси навън, нови паркоместа. Там се възнамерява създаване на улично и парково осветяване, видеонаблюдение, както и поливни системи за зелените площи.

Финансирането на тези планове е написано в Закона за държавния бюджет за 2024 година Крайният период за осъществяване е 2026 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР