Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна,

...
Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна,
Коментари Харесай

Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията

Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията от COVID-19, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

Това са най-вече възрастни, хора с увреждания или с ниски приходи, самотни родители, както и сложени под карантина. Близо 26 000 души от 239 общини и региони на страната са посещавани от екипите на патронажа, като те могат да им доставят храна и медикаменти или да правят някои административни услуги като възнаграждение на битови сметки да вземем за пример. По-възрастните хора може да се възползват и от интегрирани здравно-социални услуги, т.е. да им се мери кръвното от здравно лице или да им се наблюдава графика за банкет на медикаменти. Услугите се осъществят по планове на общините, финансирани със средства от Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ".

По целевата стратегия "Топъл обяд вкъщи ", която също е част от пакета ограничения на държавното управление за справяне с следствията от ковид, храна получават над 26 400 души. Във всеки работен ден екипи на общините им носят у дома чорба, главно ядене и самун, а най-малко един път седмично - и десерт. По друга стратегия на Фонд "Социална протекция " към Министерството на труда и обществената политика (МТСП) още 4141 лица в неравностойно състояние имат обезпечена топла храна в публичните трапезарии. Включените в програмата, които не могат да посещават трапезариите, получават храната си у дома.

До края на ноември посредством акцията на МТСП ще бъдат раздадени 6500 тона храни под формата на хранителни пакети. Те са обезпечени по Оперативната стратегия за храни, финансирана от Фонда за европеийско подкрепяне на наий-уязвимите лица и от държавния бюджет. Пакетите ще доближат до 470 000 нуждаещи се. През октомври бяха раздадени над 100 000 пакета на над 146 000 души. Всеки пакет тежи по 23 кг и съдържа няколко типа консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. Семеийствата с двама и повече членове получават по два пакета с хранителни артикули.



Очаква се поддръжката за българските жители да продължи и през идната година, като сега се водят диалог с Европейска комисия за обезпечаване на средства за продължение на стратегиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР