Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени

...
Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени в НОИ

Над 500 заявки от служащи с неизплатени заплати са подадени в Национален осигурителен институт за погашение на компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията на служащи от предприятия в неплатежоспособност. Това разгласи в сряда в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова, която имаше изнесена приемна с жители.

По думите на националния омбудсман, пострадалите служащи са от цялата страна, преобладаващо от частния бранш, като приблизително на служащ се падат към две до три неизплатени заплати за общо към 1500 лв.. Манолова напомни, че служащи с неиздължени хонорари след 15 февруари 2015 година могат да подават заявки към Национален осигурителен институт, като всеки миг в Държавен вестник ще бъдат обнародвани признатите от депутатите ремонти в трудовото законодателство за погашение на парите им от фонда.

„Тримесечен е срокът, в който сумите ще се изплащат или до 15 май тази година“, предизвести Манолова и даже разгласи телефон, на който също могат да се обаждат ощетените – 0895 66 35 73.

В момента бюджетът на фонда е в размер на 257 млн. лв., които са събрани от отчисления, които са правили работодателите през годините.

„В Горна Оряховица също има случаи на неизплащани трудови хонорари, от три работещи компании, а не от компании във фалит“, сподели Мая Манолова.

В нейната приемна са получени недоволства и сигнали за компаниите „Зенит 21“, „S Секюрити“ и „СОТ 62“. Тези служащи също са били посъветвани да подадат заявки за компенсации.

И други служащи от региона са се ожалили пред Манолова и специалистите на ведомството от нарушение на трудовото законодателство. Така да вземем за пример чиновници на БДЖ „Пътнически превози“ от транспортни бригади на сумарно работно време, се оказало че работят по 15 до 20 часа, като всекидневно започвали работа в 3,30 часа и приключвали след 22,30 часа. Манолова е безапелационна, че ще предприеме среща с управлението на БДЖ.

От военния цех „Аркус“ в Лясковец пък имало сигнали за прекатегоризиране от втора в трета категория.

През приемната на омбудсмана единствено за броени часове са минали над 70 индивида с проблеми от друг темперамент. Жители на Първомайци споделили, че след монтиране на нови електромери, сметките им за ток фрапантно скочили. Жалби против банки, монополисти, са били измежду другите показани в приемната. От цивилен съвет „Човеколюбие“ в Горна Оряховица уведомили Манолова, че имат упоритост да бъде възобновено първото килийно учебно заведение в града от 1822 година, както и за план за Дом за възрастни хора, който да бъде ситуиран в базата на Транспортна болница. След диалог на омбудсмана с управлението на кметската администрация станало ясно, че килийното учебно заведение е включено за финансиране по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към Министерски съвет.

Мая Манолова заяви, че е посетила и Училището по изкуства и занаяти за обществено слаби деца във великотърновското село Русаля, в което се образоват надарени деца.
 manolova  manolova1
„Трябва да има поддръжка от институциите и от страната. Трудно е такива запалянковци да се оправят сами, ние сме подкрепяли деца от Сливен, от Смолян. Предстои да организираме кръгла маса в която да обсъждаме опциите надарени деца от обществено слаби фамилии да бъдат подпомагани“, разяснява Мая Манолова.

Омбудсманът даде обещание да изследва опцията страната да подкрепя школото в Русаля да вземем за пример като учебните заведения със статут на новаторски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР