Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души

...
Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души
Коментари Харесай

Над 50% са с минимална пенсия, Гьоков иска и отпадане на тавана

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след нарастването в края на годината. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Средното нарастване на пенсиите от 25-и декември е 12,5% или към 65 лева на човек.

Социалният министър посочи, че за всеки пенсионер нарастването е друго според от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, в сравнение с получаваха с ковид-добавката от 120 лева през миналата година.

" Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И в случай че идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще поправяме този проблем. " - сподели общественият министър.

От 25-и декември 2021г. всички пенсии се пресмятат по нов метод като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се подвига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лева, а минималната се покачва от 300лв. на 370 лева

До юни е обезпечена и коронавирус добавка по 60 лева След това би трябвало да се търси решение по какъв начин парите на възрастните да не намалеят със прекъсването на добавката, посочи общественият министър.

Гьоков се разгласи за отпадането на тавана на пенсиите или най-малко за фрапантното му покачване. Това обаче няма по какъв начин да се случи тази година, разясни той.

След последното покачване на пенсиите към 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е заслужено по отношение на тях, посочи общественият министър.

Гьоков ще упорства таванът на пенсиите да подвига дружно с оптималния застрахователен приход.

Минималната работна заплата също ще се увеличи с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с какъв брой. Според Гьоков минималната работна заплата би трябвало да бъде обвързана със междинното заплащане в страната.

Той подсети, че до половин година се чака да е подготвена нова инструкция на Европейския съюз, която да уеднакви механизма за установяване на минималната работна заплата.

С правенето на бюджета общественият министър ще упорства майчинството за втората година от развъждането на детето да се изравни с минималната работна заплата без да е официално обвързано с нея.

Георги Гьоков изрази вяра, че бюджетът за тази година ще бъде признат дефинитивно до края на февруари.

Социалният министър посочи още, че сега безработицата е на рекордно ниско равнище от 4,6%. В секторите, наранени директно от коронавирус рецесията обаче, тя е доста висока като в някои сфери доближава до 30%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР